Amerikansk påtalemyndighet har innledet etterforskning av avtaler som Facebook inngikk med mobilprodusenter og som skal ha gitt tilgang på personopplysninger.

Det skal dreie seg om avtaler mellom Facebook og minst to selskaper som er kjent for å produsere mobiltelefoner og andre elektroniske enheter, skriver New York Times , med henvisning til to ikke navngitte personer med kjennskap til saken.

Tungvektere som Apple, Microsoft og Sony skal ha vært en del av avtalene inngått, ifølge avisen.

Flere hundre millioner brukeres informasjon på avveie

Ifølge avisen hadde begge selskapene inngått datautvekslingsavtaler med Facebook som ga dem tilgang til personopplysninger om flere hundre millioner brukere.

Facebook beskriver selv avtalene som ufarlige verktøy som gjorde det mulig for mobilprodusentene å tilby Facebook-tjenester til sine brukere før Facebook hadde utviklet sin egen mobilapp.

Avisen skriver at det er uklart når etterforskningen startet og hva dens hovedformål er. Facebook har anerkjent etterforskningen til New York Times, og skal ha sagt til avisen at selskapet samarbeider med etterforskerne.

De fleste avtalene skal ha blitt avsluttet for en tid tilbake. Nylig rykket Facebook-sjef Mark Zuckerberg ut og lovet brukerne at selskapet ville sette privatlivets fred i høysetet. Han understreket også at Facebook tok sikte på å gjøre all kommunikasjon mellom brukerne kryptert.

I hardt vær

Facebook er allerede i hardt vær etter store tekniske problemer onsdag. Problemene rammet brukerne til Facebook, Messenger, Whatsapp og Instagram i deler av Europa og USA. Problemene skal også ha spredt seg til Thailand, Japan og Australia.

Facebook gikk ut på Twitter og opplyste om at problemene ikke skyldtes et DDoS-angrep. DDoS er et elektronisk angrep som kan hindre tilgang for brukere av en tjeneste.

Onsdag fikk mange Facebook-brukere opp meldinger om at siden var nede på grunn av vedlikehold. Det sosiale mediumet har 2,3 milliarder månedlige brukere.