Gå til sidens hovedinnhold

Internett ikke piratversting

Musikkindustrien innrømmer nå at nedlasting av musikk på Internett ikke er den største trusselen mot lovlig musikksalg.

Det er sjefen for den amerikanske plateindustrien, Mitch Bainwol, som ifølge AP kommer med den noe oppsiktsvekkende uttalelsen.

29 % CD-kopiering
Ifølge NPD er 29 prosent av all musikken som amerikanere anskaffer seg kopiert fra andre CD-er på brennbare CD-plater. Illegal nedlasting fra nettet står for bare 16 prosent. Lovlig nedlasting står for 4 prosent, mens det lovlige CD-salget står for rundt halvparten av distribusjonen.

Bainwol sa forrige uke at dette måtte være det nye fokusområdet derfor måtte være å bremse denne kopieringen.

Kopisperrer
Løsningen er derfor, ikke overraskende, at plateindustrien i USA skal gjør CD-er mindre attraktive. Dette skal de gjøre ved å legge på kopibeskyttelse på CD-platene slik at de skal bli vanskeligere å kopiere. I USA har kopibeskyttelse blitt brukt i liten grad i forhold til i Europa.

I tillegg til å gjøre platene vanskeligere å kopiere, gjør det også at platene ikke kan spilles av på en lang rekke bærbare CD-spillere og CD-spillere i bil.

Fungerer ikke på iPod
For å komme seg rundt den såkalte ”fea ruse”-paragrafen i den amerikanske lovgivningen skal det benyttes kopisperrer som tillater at en kan kopiere over musikken til PC. Denne kopien kan kun gjøres med programvare som støtter Microsofts kopibeskyttede WMA-format.

Kritikerne er ikke uventet allerede på banen med å påpeke at denne typen filer ikke kan spilles av på iPod, verdens mest populære mp3-spiller.

Nedgang?
Ifølge Nielsen SoundScan gikk albumsalget ned med rundt syv prosent i 2004. Legger en derimot til singel-salg og nedlasting av lovlig musikk på nett har det vært en økning på 21 prosent «over there».

Om industrien dermed faktisk har et problem er trolig et spørsmål om perspektiv – og interesser.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar