Regjeringens hastige lakseskatt-innføring slaktes av regjeringspartienes egne lokalpolitikere.
Onsdag gikk høringsfristen ut, og det er kommet mange innspill fra kommunene langs kysten. Hele 78 kystkommuner, som utgjør Nettverk fjord- og kystkommuner, er i sitt høringssvar "svært bekymret" for forslaget.
En Senterparti-ordfører mener forslaget er alvorlig for Ap og Sp lokalt frem mot årets valg.
– Jeg syns det er synd. Senterpartiet har en veldig god distriktsprofil, så at vi har havnet i dette uføret her, det beklager jeg.
Det sier Peter Talseth, Senterparti-ordfører for Alstahaug kommune, til Nettavisen. Havbruket spiller en sentral rolle i næringslivet på øykommunen langs Helgelandskysten med rundt 7500 innbyggere.
Les også: – Står du til haka i dritt, kan du ikke henge med huet!
– Fraværende prosess
Onsdag gikk høringsfristen ut på Regjeringens omstridte lakseskatt - en skatt som trådte i kraft alt natt til mandag. Nå får Regjeringen ramsalt kritikk i en rekke høringssvar fra kommuner styrt av lokalpolitikere fra nettopp Arbeiderpartiet og Senterpartiet.
«Den politiske prosessen for å utrede og innføre grunnrenteskatt nå har vært fraværende, og uroen i næringa, leverandørindustrien og blant innbyggerne på kysten er svært stor», heter det i høringssvaret fra Alstahaug kommune.
De er ikke alene om å kritisere prosessen. I andre høringssvar fra Sp- eller Ap-styrte kommuner heter det blant annet at prosessen er “dårlig og svært utfordrende å ta stilling til for næringen”. Alta kommune mener forslaget ikke er godt nok utredet. Heim kommune kaller det “merkelig å innføre en beskatning 4 dager før dato på høringsfristen”.
Les også: Vedum vil ikke utsette dato for lakseskatten
– Stor uro blant innbyggerne
– Dette kom som julekvelden på kjerringa. En omlegging av skattesystemet på denne måten trenger behandling i Stortinget. Debatten i forkant av prosessen har vært helt fraværende, sier Alstahaug-ordfører Talseth.
I sin kontakt med andre ordfører-kolleger, forteller Talseth at regjeringens forslag bidrar til sterk uro langs hele kysten.
– Vi er oppriktig bekymret for det totale skattetrykket for en kjempeviktig næring. Utviklingen i debatten er et klart uttrykk for at dette er kommet helt av sporet, sier Talseth.
– Er ikke kommunene med dette med på en lobbykampanje fra en sjømatindustri som frykter for sine egne inntekter?
– Nei. Det er ikke lobbyister som driver dette frem. Dette er ansatte som føler en sterk uro for bedriften sin. Ekstremt mange har investert penger både i og rundt næringa. Det er en massiv uro, og det speiler seg i mengden høringsinnspill og den gjennomgående tonen i høringssvarene.
Les også: Deler ut tre laksemilliarder til kyst-Norge: Så mye får hver kommune
Roser næringen
Han roser representanter fra næringen som forteller at de kan være med å bidra mer.
– Det er ganske prisverdig at næringen også forteller at de kan være med å bidra mer. Det tydeliggjør at dette handler om prinsipper, ikke de fire milliardene som Regjeringen er ute etter å beskatte havbruksnæringa med. Måten dette er gjort på er ikke god
– Kommer dette til å påvirke valgkampen lokalt?
– Det tror jeg helt klart. At det er alvorlig for oss som representerer Sp og Ap er hevet over enhver tvil.
Lakseskatten: Dette mener folk på Fræya om lakseskatten.
Kystkommuner vil forkaste forslaget
78 kystkommuner, som utgjør Nettverk fjord- og kystkommuner, er i sitt høringssvar "svært bekymret" for forslaget, og mener “slik det er fremlagt bør forkastes”. De ber om at forslaget konsekvensutredes og peker særlig på den totale skattebelastningen for næringen, og frykter i tillegg “sentralisering av kapital fra vertskommuner og over til sentrale strøk på Østlandet.”
Finansdepartementet har blitt forelagt kritikken. Statssekretær Lars Vangen skriver i en epost til Nettavisen at de vil vurdere høringsinnspillene grundig.
– Vi er fornøyd med at det har kommet mange innspill i høringsrunden. Alle høringsinnspillene vil vurderes grundig av regjeringen før det legges frem et endelig lovforslag for Stortinget. Før det er det ikke naturlig for oss å kommentere de ulike innspillene, skriver Vangen.