Mange har lagt merke til det:

Den svært skriveføre sjefredaktøren og eieren i Finansavisen og Kapital, Trygve Hegnar, er samtidig styreleder i Hurtigruten.

Og om hurtigrute-skandalen er det stille i de to publikasjonene. Tidsskriftet Kampanje skriver i dag om Finansavisens minimale Hurtigruten-dekning.

De lurer samtidig på om Hegnars dobbeltrolle kan ha skylden for den påfallende tausheten.

Selvfølgelig har den det.

Trygve Hegnar og hans selskap Periscopus var en av de få norske eierne som ble igjen da det britiske private equity-selskapet TDR Capital overtok Hurtigruten for seks år siden. Hotell- og reiselivskongen Petter Stordalen var den andre.

De utenlandske eierne hadde sikkert behov for norsk kontinuitet, og med fem prosent fortsatt eierskap ble Trygve Hegnar styreleder. Vi må anta at han har vært helt sentral i ansettelsen av den nå utskjelte hurtigrute-sjef Daniel Skjeldam.

Så kan du selvsagt vri på det: Det skulle jammen tatt seg ut om styreleder Hegnar nå falt ham i ryggen og tok ham for seg på kommentarplass i Finansavisen ...

Les også: Hva er det Hurtigruten ikke forstår?

Samtidig anskueliggjør tausheten hvorfor mediene vanligvis stiller svært strenge krav til sin egen habilitet, og dermed troverdighet ute blant leserne.

Generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening er riktignok svært så forsiktig, og sier til Kampanje at «det er fint og nødvendig at det både er diskusjon og åpenhet rundt slike dobbeltroller».

Gunnar Bodahl-Johansen går litt lenger, og sier at han i sin tid i Pressens faglige utvalg (PFU) ofte fikk klager fra folk som ikke var sikre på hvilke interesser Trygve Hegnar representerte når de var i kontakt med ham.

Nå er det ingen andre enn leserne som til syvende og sist kan vurdere Trygve Hegnars habilitet eller Finansavisens troverdighet. Og på ett vis er det positivt at Hegnar nå blir stille.

Les flere kommentarer av Erik Stephansen

Det hadde vært verre presse-etisk om Finansavisen eller Kapital nå gikk ut på reportasje- og kommentarplass og fortalte hvor fantastisk Hurtigruten hadde taklet korona-krisen eller hvor drivende dyktig Daniel Skjeldam er.

Taushet kan være talende nok, så Hegnar er nok klar over problemet.

«Intet er så stille som snø, heter det». Jeg har sett det omskrevet av ondskapsfulle sjeler til «Intet er så stille som en død bergenser», men det skal vi la ligge her.

Nå gir vrien «Intet er så stille som en taus Trygve Hegnar» nesten seg selv.

Les også: Ikonet falmer - minutt for minutt