Investorer dømt til mer ansvar

Ifølge Oslo Børs gir den fellende innsidedommen mot investor Jan Olav Steensland norske investorer større ansvar for sine egne handler.

16.04.04 16:28

Undersøkelser fra Oslo Børs førte til en serie tiltaler etter innleggelsen av en større kjøpsordre fra fire primærinnsidere i Tomra høsten 2001.

- Her har en investor blitt dømt for å ha utnyttet innsideinformasjon, selv om megleren ikke har satt kunden i innsideposisjon. Dersom denne dommen blir rettskraftig vil det legge mer ansvar på investorer for selv å vurdere om han er i innsideposisjon, sier pressetalsmann ved Oslo Børs, Tor Arne Olsen, til TV 2 Nettavisen.

Investor Jan Olav Steensland ble fredag dømt til 45 dager betinget fengsel for uaktsom innside-handel med Tomra-aksjer høsten 2001.

Oslo tingrett ila også 48-åringen en bot på 40.000 kroner, samt 10.000 kroner i saksomkostninger.

Økokrims straffepåstand var imidlertid noe strengere: 90 dager betinget fengsel og bot på 60.000 kroner.

- Vi er tilfredse med at tingrettens flertall deler vårt syn på saken, lyder førstestatsadvokat Trond Eirik Scheas kommentar til dommen overfor TV 2 Nettavisen.

Steensland ville ikke selv ikke uttale seg om avgjørelsen og tok betenkningstid i ankespørsmålet. Steenslands advokat signalerer imidlertid klart at dommen vil bli anket.

- Vi er skuffet over utfallet. Vi mener dommen er feil, og uheldig for det norske verdipapirmarkedet. Vi mener dommen medfører en undersøkelsesplikt som en vanlig investor ikke har, og at avgjørelsen bør prøves på nytt, sier advokat Olav Braaten.

Braaten hevder storparten av finansmiljøet støtter Steenslands syn på saken, og opplever Økokrims syn som uheldig for det norske verdipapirmarkedet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag