*Nettavisen* Økonomi.

IP-telefoni på mobilen

Telenor tester nå ut mulighet for gi bredbåndstelefoni på mobilen, og Nokia har allerede lansert første telefonen som støtter dette. Det kan gi billige ringeminutter.

02.03.06 17:05

Nokia og Telenor samarbeider om å teste ut bredbåndstelefoni i det norske mobilnettet.

Nokia har allerede lansert 6136, en mobiltelefon som lar deg snakke i mobilen via internett på samme måte som vanlig fast bredbåndstelefoni.

Mobilen skifter automatisk og sømløst mellom trådløse nett og det vanlige mobilnettet, slik at du kan spare saftige summer på å ringe via internett i stedet for det mye dyrere mobilnettet.

Tester nå
Tenk deg bare å kunne ringe fra utlandet og hjem til Norge for å skryte av ferieopplevelsene – uten at du må betale skjorta for de dyrebare utenlandsminuttene.

Her kan du lese mer om Nokia 6136.

Men for at mobilen skal kunne fungere her hjemme, må det være støtte for teknologien i nettet.

- Vi har utstyret sittende i laben vår nå, og tester dette, sier Hans Christian Haugli, sjef for Telenors forsknings- og utviklingsavdeling, til TV 2 Nettavisen.

Han understreker at dette foreløpig er et forskningssamarbeid, og vil ikke si noe om når vi får kan ringe via internett i Telenors nett.

Det er ikke bare mulighet for å ringe billig på mobilen som er spennende med den nye teknologien.

Musikk og film
IMS (IP Multimedia Subsystems) gir også håp om skikkelig nedlasting av musikk, serier og video til mobiltelefonen.

- Du kan neste gjøre alt du kan på en pc, med begrensninger i skjermstørrelsen. Fordi tredjepartsleverandører har bedre kontroll på innholdet og kvalitet, kan det blir mer innhold tilgjengelig, sier Haugli.

Med andre ord har film- og musikkbransjen større muligheter til å ha kontroll over innholdet sitt, noe som igjen vil gjøre dem vennligere innstilt til å la deg få tak i det via mobilen din.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag