NEW YORK (Nettavisen): Aksjesjefen Kurt Kara hos den danske kapitalforvalteren Maj Invest spår at prisen på iPhone og den nye toppmodellen til kommende iPhone14 kan skyte i været om konflikten mellom Kina og Taiwan eskalerer, melder Euroinvestor.

Kara mener det samme også vil kunne bli tilfelle med de nye android-telefonene.

– Enorme konsekvenser

– Halvledere finnes i all teknologi rundt deg, og hvis for eksempel Kina velger å styre og samtidig blokkere Taiwans eksport av halvledere, så kan det få enormt store konsekvenser. En iPhone kan derfor i et slikt scenario komme til å koste opp mot 20.000 kroner – vel å merke hvis du kan få fatt i en, sier Kurt Kara.

Les også: Tordenskrall fra Trump: Disse meldingene kan ikke leses i Norge

Men dagens danske kronekurs, snakker han derfor om rundt 26.000 norske kroner.

Euroinvestor skriver at både Apple, Nvidia, AMD og Qualcomm får de fleste av sine microchips fra selskapet TSMC, som har hovedkontor i Taiwan. En storkonflikt mellom Kina og Taiwan kan i vester fall lamme eksporten av microchips, mener han.

Les også: Kina kutter dialogen med USA om klima og forsvar

- Hvordan vil du reagere, om din neste smarttelefon steg 30-40 prosent i pris over natten? Prisen på de fleste smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner kan i et slik scenario skyte i været, sier han.

Les også: Børsjubel for Apple -iPhone-salget bedre enn ventet

Den råeste utgaven av den siste toppmodellen iPhone 13, en iPhone 13 Pro Max (1TB) koster i dag 18.420 kroner via Komplett.no og 19.990 på Apples egen butikk.

I Norge koster derimot en standard en ny iPhone 13 typisk 10.000-13.000 kroner, litt avhengig av modellen.

Les også: Publiserer bildene Donald Trump hevder ikke eksisterte

– Prisøkning på 15 prosent

Uansett er det ventet at den nye iPhone 14 vil bli dyrere enn iPhone 13.

Itechpost spår at man vil se en prisøkning på 15 prosent på iPhone 14 sammenlignet med iPhone 13.

I forbindelse med at Apple i slutten av juli leverte sine kvartalstall, skrev MarketWatch at etterspørselen etter nye iPhone-telefoner er blitt et mye større tema nå som inflasjonen i USA er så høy.

Bekymringene er gått fra leveranseproblemer til manglende etterspørsel.

Les også: Børsjubel for Apple -iPhone-salget bedre enn ventet