Det er virkelig supertorsdag for verdens største teknologiselskaper, som alle la frem kvartalstall. Til sammen er disse selskapene verdt flere ganger det norske Oljefondet, men det hyggelige er at Oljefondet har fått ta del i verdioppgangen i år.

Apple legger frem totale inntekter i foregående kvartal på 64,7 milliarder dollar og en fortjeneste per aksje på 0,73 dollar. De internasjonale inntektene står for nesten 60 prosent av omsetningen.

Inntektene i konsernet har aldri vært høyere, men inntektene fra salg av iPhone-telefoner har falt fra 33,4 milliarder dollar i fjerde kvartal 2018 til 26,4 milliarder i år. Det er en nedgang på hele 20 prosent. På årsbasis er nedgangen mer moderate 3 prosent. Konsernsjefen er likevel fornøyd.

Les også: iPhonen din har en skjult «knapp» du neppe vet om – og den er genial

Vanskelig

- Apple sluttførte et år preget av innovasjon og en vanskelig situasjon med et rekordkvartal, ledet an av tidenes rekord for Mac-salget og tjenester, uttaler konsernsjef Tim Cook i Apple i en pressemelding.

Et spenningsmoment var hva inntektene fra iPhone-tjenester blir og ikke bare inntektene fra salget av telefoner. Tjenester stod i fjerde kvartal for 14,5 milliarder dollar, en økning på 16 prosent fra tilsvarende kvartal i 2019.

Analytikerne ventet i gjennomsnitt at Apple skulle ha totale inntekter i foregående kvartal på 63,7 milliarder dollar - 607 milliarder kroner - og sitte igjen med en fortjeneste per aksje på 0,7 dollar.

Les også: Apple-lekkasje: Ny Iphone vil slå knockout på konkurrentene på pris

Verdens mest verdifulle

Selskapet har avvikende regnskapsår og la frem tallene for fjerde kvartal. For hele 2020 omsatte Apple for drøyt 274 milliarder dollar, svimlende 2600 milliarder kroner.

Apple er for tiden verdens mest verdifulle selskap, med en markedsverdi på bortimot 2000 milliarder dollar, om lag 19.500 milliarder norske kroner. Apple-aksjen har steget pene 55 prosent siden begynnelsen av året (se grafen under):

Amazon omsatte i tredje kvartal for hele 96 ,1 milliarder dollar og satt igjen med et resultat per aksje på over 12 dollar.

Amazon-gründer og storeier Jeff Bezos er mest opptatt av lønninger og jobbene de har skapt. Bezos sier i en pressemelding at for to årsiden økte de minimumslønnen til de Amazon-ansatte til 15 dollar per time, altså drøyt 140 norske kroner - og utfordret andre store arbeidsgivere til å gjøre det samme.

- Nå er dette en fin anledning til å gjøre det, sier Bezos.

- Å tilby jobber med de ledende lønnsbetingelsene i næringen er enda mer meningsfylt i tider som disse, og vi er stolte av å ha skapt 400.000 arbeidsplasser bare i år, sier en av verdens rikeste personer, som er blitt kritisert for arbeidsbetingelsene til de ansatte.

Les også: Nå kan norsk varehandel bli snudd fullstendig på hodet av Amazon

Ikke godt nok

Analytikerne spådde at Amazons inntekter i foregående kvartal ville bli 92,7 milliarder dollar og et resultat per aksje på 7,41 dollar. Resultatforventningene sprikte enormt. Til tross for de gode tallene, falt aksjen i etterhandelen på USA-børsen.

Amazon har en markedsverdi på 1600 milliarder dollar, 15.250 milliarder norske kroner. Så langt i år er aksjen opp over 72 prosent, etter å ha vær opp over 90 prosent på det meste.

Google-eier Alphabet økte overskuddet til nesten 107 milliarder kroner i forrige kvartal, da annonsemarkedet tok seg opp igjen etter et fall tidlig i pandemien. Omsetningen økte med 42 prosent til drøyt 441 milliarder kroner i tredje kvartal, opplyser Alphabet torsdag.

Les også: Googler vi oss syke? Det har forskerne nå undersøkt – og blitt overrasket

Sterkt kvartal

Analytikerne spådde at Alphabets inntekter i foregående kvartal ville bli 42,9 milliarder dollar - 409 milliarder - og sitte igjen med et resultat per aksje på 11,21 dollar.

Inntekter fra skylagringstjenester og Google Play bidro også til veksten.

– Vi hadde et sterkt kvartal, i tråd med det bredere nettmiljøet, sier administrerende direktør Sundar Pichai. Teknologigigantens aksjer økte mer enn 8 prosent i etterhandelen.

Alphabet var før tallene ble lagt frem verdt drøyt 1000 milliarder dollar, litt mindre enn Oljefondet. Aksjen har en langt mer beskjeden oppgang i år enn de oppgangen til de andre gigantene, rundt 15 prosent.

Les også: Facebook vil forby annonser som fraråder koronavaksinering

Sterkt fra Facebook

Facebook økte inntektene i foregående kvartal med 22 prosent til 21,47 milliarder dollar, 205 milliarder norske kroner. Resultatet per skatt økte med 28 prosent til 2,71 dollar per aksje, som var godt over analytikernes forventninger.

Antall daglige aktive Facebook-brukere i september var 1,82 milliarder, en økning på 12 prosent fra tilsvarende kvartal i fjor. De månedlige aktive brukeren økte også med 12 prosent i perioden, til 2,74 milliarder.

Facebook hadde torsdag kveld en markedsverdi tilsvarende 760 milliarder kroner og kan vise til en kursoppgang fra årsskiftet på pene 36 prosent.

Les også: Donald Trump publiserte «60 Minutes»-intervju på Facebook

Stoler på

- Vi hadde et sterkt kvartal, ettersom folk og bedrifter fortsetter å stole på våre tjenester for å holde kontakten og skape økonomiske muligheter gjennom disse tøffe tidene, sier Facebook-sjefen Mark Zuckerberg.

- Vi fortsetter å gjøre betydelige investeringer i våre produkter og ordre for å levere nye meningsfulle opplevelser rundt omkring i verden.