– Dette var noe av det sykeste jeg har sett, sier programleder Ahmed Osman.

I ukens episode av Luksusfellen møter vi Iselin Runå. Hun sitter med en gjeld som hun deler med sin tidligere ektemann. De møttes da hun var 17 år, og giftet seg da Runå var 21 år.

Det tidligere paret dro på ferier de ikke hadde råd til og spiste mye ute, oppgir Runå i episoden.

– Vi våknet en dag og bare «nå har vi lyst på ny bil», også kjøpte vi ny bil. Hvem er det som gjør det? spør Runå retorisk.

De gikk hver til sitt, men må fortsatt betale ned på samlet gjeld.

– Hun betaler og betaler - kommer ingen vei

I episoden kommer det frem at et av lånebeløpene på 625.000 kroner har 16 prosent rente. Runå betaler 9040 kroner, hvorav 1049 kroner går til å betale ned selve lånet, og 7961 kroner er renter.

– Hun betaler og betaler, men kommer ingen vei, sier Lene Drange i løpet av episoden.

I episoden illustrerer Luksusfellen-ekspertene dette ganske tydelig og viser disse tre lånene på storskjermen:

  • Paret skyldte 300.000 kroner til Express Bank et år tilbake i tid fra episoden ble spilt inn. De har betalt inn 55.000 kroner med en rente på 11,49 prosent på et år. Lånet har gått ned med 16.821 kroner.
  • Paret skyldte Brabank 248.000 kroner og hadde betalt inn 61.500 kroner på ett år. Kun 2950 kroner av selve hovedlånet var nedbetalt.
  • Paret skyldte Bank Norwegian 610.000 kroner og hadde betalt inn 104.000 kroner på et år. Lånet hadde gått opp med 26.000 kroner.

Se et klipp fra episoden her:

Forhandlet selv med banken

– Det er helt sykt at det er lov, sier Runå til Nettavisen.

Det siste lånet hos Bank Norwegian forhandler Runå selv på i et møte hos banken.

– Jeg var dritredd. Det var dritskummelt, sier Runå om forhandlingen med banken.

Renten fikk hun satt ned til seks prosent. Dette er hun i dag noenlunde fornøyd med. Hun understreker at paret allerede hadde betalt et vesentlig høyt beløp i renter.

–Vi fikk til en god avtale, men jeg hadde håpet at de kunne ha strukket seg lenger.

Runå forteller at hun har betalt ned en stor del av gjelden allerede. Ekspertene fikk til en nedbetalingsplan på 7,5 år, en halvering fra avtalen Runå egentlig hadde.

– Jeg har betalt inn ekstra hver måned. Jeg håper på å være ferdig på maks fire år.

I dag har Runå det veldig bra, men oppgir at det var utfordrende å melde seg på Luksusfellen.

– Det er det tøffeste jeg har gjort i hele mitt liv.

Forventer at flere får gjeldsproblemer fremover

Bank Norwegians leder for bærekraft og samfunnskontakt Melita Ringvold mener løsningen viser at banken er innstilt på å finne lønsinger for kundene sine.

– Det viser at vi er innstilt på å finne løsninger for kunder. Det var bra at Iselin tok kontakt og hadde jobbet med en tilbakebetalingsplan

– Det vi er opptatt av er hva banker gjør nå fremover i en tid med økt gjeldsbelastning hvor man kan forvente at flere får gjeldsproblemer. Vi ønsker å forbedre hvordan vi kommuniserer med kundene.