Gå til sidens hovedinnhold

IT-ekspert: Huawei har større problemer enn Google i vente

Norske Huawei-brukere har foreløpig ingen grunn til å kvitte seg med mobiltelefonene. Men svartelistingen gir mobilprodusenten et alvorlig problem som hittil er lite belyst, mener Gisle Hannemyr.

Mandag stanset Google all forretningsvirksomhet med den kinesiske mobilgiganten Huawei, noe som påvirker kinesernes tilgang til maskinvare, programvare og tekniske tjenester. Google hadde i realiteten ikke noe valg, ettersom USAs president Donald Trump svartelistet selskapet som en del av den stadig tiltagende handelskrigen mellom landene.

Forbudet innebærer at også verdensledende amerikanske produsenter som Intel, Broadcom og Qualcomm avbryter sin handel med Huawei. Det gjør at den kinesiske giganten ikke får levert nødvendige amerikanske komponenter til sine servere, datamaskiner og mobiltelefoner.

- De mer dramatiske konsekvensene i denne utviklingen er tilgangen til maskinvare. Trumps svartelisting involverer også databrikker. Huawei og 5G-diskusjonen her til lands har rast, men er de i det hele tatt leveringsdyktige nå som de ikke har tilgang til amerikanske databrikker? Disse komponentene er langt vanskeligere å finne en erstatning for enn software, sier dataekspert Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo.

Les også

Kronesvekkelsen: Ekspertene klør seg i hodet

Skippertak eller svartebørs for Huawei

Huawei har lenge uttrykt at de ønsker å bygge ut det norske 5G-nettet, noe både statsminister Erna Solberg, Telenor og PST har uttrykt skepsis til. PST uttalte tidligere i år at det er problematisk om produsenten får bygge ut 5G-nettet i Norge.

Universitetslektor Hannemyr understreker at han ikke har inngående detaljkunnskap om Huaweis tilgang på komponenter, men har vanskelig for å se for seg at handelsforbudet ikke vil skape alvorlige problemer for kineserne.

- De amerikanske komponentene er unike, og det vil være svært vanskelig å få tilgang til dem med dette forbudet. Kineserne har ikke noe annet alternativ enn svartebørsen, med mindre de tar et ordentlig skippertak og utvikler noe selv. Men selv da vil de stå overfor kortsiktige vanskeligheter, sier Hannemyr.

Les også

Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet

Det amerikanske forbudet mot å eksportere teknologi til Huawei er utsatt i 90 dager på grunn av juridiske forhold. Utsettelsen knytter seg blant annet til programvareoppdateringer og andre juridiske forpliktelser.

I en uttalelse natt til tirsdag sa Huaweis grunnlegger Ren Zhengfei at den kinesiske giganten ikke vil la seg påvirke av forbudet, og at Huawei hadde et beredskapslager av prosessorer. 5G-utviklingen vil også fortsette med uforminsket styrke, ifølge Huawei-sjefen.

- Amerikanske politikere undervurderer vår styrke. Vi kan ikke bli isolert, sa Zhengfei til kinesiske medier ifølge NTB.

Zhengfei, som svært sjeldent snakker med mediene, skal ha vært takknemlig overfor de amerikanske selskapene for å ha bidratt til Huaweis utvikling og for at selskapene skal ha forsøkt å overtale amerikanske myndigheter til å la dem fortsette samarbeidet med Huawei.

- Vi kommer alltid til å trenge USA-utviklede brikkesett, og vi kan ikke utelukke amerikanske produkter, skal Zhengfei ha uttalt, ifølge den statseide kinesiske avisen Global Times.

Kan bli dyrt for Huawei

Googles brudd med Huawei vil påvirke selskapenes samarbeid om Android. Android er en åpen programvare, og Huawei kan fortsette å bygge videre på den eksisterende versjonen med egne funksjonsutvidelser. Bruddet betyr at for eksempel Gmail og Google Maps ikke vil være en del av fremtidige Huawei-telefoner og at eksisterende telefoner vil bli avskåret fra framtidige oppdateringer.

- Når det gjelder kvaliteten, så vet vi ikke hvor flinke Huawei er når det gjelder å videreutvikle operativsystemet. Det er kanskje en konkurranseulempe at de har basert seg såpass på Google tidligere. Nå må de skaffe seg denne kompetansen, noe som sannsynligvis blir dyrt. Google har svært potente programutviklere, og jeg kan ikke se for meg at Huawei kan være like innovative, sier universitetslektor Hannemyr.

Dataeksperten fra UiO sier, som Forbrukerrådet, at det foreløpig ikke er noen grunn til bekymring for norske Huawei-brukere.

- Norske forbrukere har per i dag en telefon som virker, og som har jevne sikkerhetsoppdateringer. Disse oppdateringene er komplekse og helt nødvendige for å holde kjeltringene ute. Huawei må være påpasselige med å drive jevnlige sikkerhetsoppdateringer selv fremover, for at telefonene skal forbli sikre, sier Hannemyr, som ikke mener det er grunn til å tro at Huawei ikke vil gjøre dette.

For et års tid siden meldte Huawei at de vurderte å lage et eget operativsystem som et alternativ til Android. Om dette arbeidet er påbegynt, er foreløpig ikke kjent.

Les mer: USA utsetter Huawei-forbud til august

Les også: Forbrukerrådet: Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet

Les også

Snart kommer 5G - dette trenger du å vite

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken