Gå til sidens hovedinnhold

It holder børsen flytende

Det er it-sektoren som holder børsen i ørene på ukas siste handledag. It-indeksen tikker jevnt og trutt mot ny årsrekord.

Torsdag ble en sammenhengende oppgangstrend på børsen brutt. Da hadde hovedindeksen steget seks dager på rad.

Fredag var det på'n igjen. Etter en løfterik start falt hovedindeksen litt tilbake før den satte fart igjen et stykke ut på ettermiddagen. Da var det positive tall for den amerikanske boligbyggingen som trakk opp.

It-opptur

Hovedindeksen endte på 156,41. It- og teknologisektoren førte an i oppgangen på 0,49 prosent. It-indeksen endte på 76,64, og ligger nå bare cirka ett poeng unna årsrekorden på 77,66 poeng.

Tandberg er det tyngste selskapet i indeksen, og stiger 1,7 prosent. Enda bedre går det med lillesøster Tandberg Television, som legger på seg 3 prosent etter at selskapet fredag morgen presenterte gode tall for tredje kvartal. Ledelsen tror også at fjerde kvartal vil vise gode tall, og det vet investorene å sette pris på.

Kjell Inge Røkke har løst sin gjeldsfloke, samtidig som Aker Kværner seiler opp som favoritt til milliardoppdrag på Ormen Lange-feltet. Oppdraget er et av de største på norsk sokkel på lang tid. Aker Kværner-kursen stiger nesten 2 prosent.

Fullt så gledelig er ikke utviklingen for Røkkes lånegivere i Orkla. Klokka 15 var kursen uendret på 145,50.

Tomra-fall

Aksjekursen i Tomra fikk seg en kraftig knekk da det ble kjent at den tyske miljøvernministeren hadde uttalt at en eventuell EU-behandling av panteordningen i Tyskland trolig vil ta to år. To år med trenering i det som kan bli Tomras viktigste marked er ingen god nyhet, og kursen er 2 prosent ned til knapt 40 kroner.

Tritting forsikret samtidig at han trodde Tyskland vil gå seirende ut av en eventuell EU-sak, og at den obligatoriske panteordningen vil bli gjennomført.

22. oktober vil EU-kommisjonen trolig ta stilling til om de vil behandle saken.

Også PGS faller kraftig tilbake fredag, til tross for at aksjonærene sa ja til refinansieringsplanen på gårsdagens gneralforsamling. Trolig er det investorer som sikrer gevinsten etter flere dager med kraftig oppgang.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot