- En av de utrolige tingene med å være i en oppstartsbedrift, spesielt innen teknologi, er å utfordre alt ved å stille mange og mange spørsmål. Som oftest kommer svarene på spørsmålene tilbake til et sentralt tema: «Fordi det er slik det alltid har blitt gjort». Til det sier jeg: «Ja, jeg vet at dette er slik det alltid har blitt gjort - men finnes det en bedre måte?».

Slik starter leder Ryan Beslow i teknologiselskapet Bolt sin blogg, der han forteller hvorfor selskapet har gått fra vanlig femdagersuke, til firedagersuke. Heretter blir fredag å anse som en vanlig lørdag eller søndag for de ansatte.

I førsteomgang vil Bolt prøve ut firedagersuke i tre måneder. Hvis de ansatte blir mer produktive, vil de gjøre ordningen permanent.

Bolt er en såkalt «enhjørning», altså en oppstartsbedrift som på kort tid har blitt verdsatt til over en milliard amerikanske dollar. Teknologiselskapet lager en betalingsplattform for nettbutikker, og har nærmere 300 ansatte.

Tiltak mot utbrente medarbeidere

En risiko for Bolt og mange andre selskaper som er avhengig av dyktige medarbeidere, er at de sliter seg ut i jobben. Derfor har selskapet høyt fokus på ansattes velferd , vet at en av risikoene den står overfor er at de ansatte vil brennes ut av jobbens krav. Derfor ble selskapet den første teknologiske enhjørningen som prøvde en fire-dagers arbeidsuke.

Prøveprosjektet startet rett etter nyttår. Før oppstart, fikk alle ansatte i oppgave å revidere sine kalendere, kutte ut unødvendige møter og redusere tidsbruken i andre.

- Jeg tror nøkkelen er å være bevisst på hvordan vi får mest mulig ut av de fire dagene, sier Beslow til avisen Fast Company.

Han sier at de ansatte forventes å virkelig å slappe og lade batteriene på fridagen, men han tror også at noen av de ekstra fridagene vil bli brukt til å gjøre unna arbeid man ellers ville tatt i den vanlige helgen.

- Personlig opplever jeg at jeg jobber best når jeg gir alt i en firedagersperiode, og tar langhelg der jeg kan utforske andre interesser som dans, meditasjon og fottur, sier han.

Utredes i Norge

Firedagersuke er et tema også i norsk arbeidsliv. Allerede i 2009 skrev Nettavisen om aluminiumsselskapet Sapa Profiler som innførte firedagersuke for 1.100 ansatte.

Leder Mette Nord i Fagforbundet uttalte i 2018 at firedagersuke kan være et virkemiddel for å få folk til å stå i jobben lenger.

– Temaer som sekstimersdagen og en arbeidsuke på fire dager må vi ta innover oss for å holde arbeidsstyrken oppe, få folk til å stå lenger i jobb og gi flere tilgang til arbeidsmarkedet, sa hun til ANB/Agendamagasinet.

Fra 2009: Orkla-datter innfører firedagersuke

- Mens islendingene har lykkes med firedagersuke, maser politikerne her i Norge fremdeles om at vi må jobbe mer i årene som kommer, skrev stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson (R) i dette debattinnlegget i sommer.