*Nettavisen* Økonomi.

IT-vekst i billionklassen

Det globale it-markedet vil omsette for over åtte billioner kroner årlig innen 2009. Effektivisering blir buzz-ordet i Norge.

24.08.05 08:27

Økt etterspørsel etter it-tjenester og maskinvare i bransjene helse, finans og bank og media, samt i offentlig sektor, sørger for at it-markedet årlig øker med gjennomsnittlig 5,9 prosent de neste fire årene. En rapport fra analyseselskapet IDC spår at det globale it-markedet vil omsette for ufattelige 8370 milliarder kroner i 2009, noe som tilsvarer nesten sju oljefond.

IDC har tidligere beregnet det norske it-markedet til å være verdt omkring 40 milliarder kroner, med en vekst på fem prosent i 2004.

- Her til lands vil it-utfordringen de nærmeste årene handle om å løse oppgaver mer effektivt, forteller Anders Lindgren, markedsdirektør i Steria.

- It-sjefer er ikke dumme. De vet at drift og vedlikehold sluker store deler av it-budsjettet, og derfor står effektivisering øverst på prioriteringslisten. Jo mer effektiv drift, desto mer penger blir frigjort til på nye prosjekter, sier han.

Økt konkurransekraft
I en årlig undersøkelse fra MMI og Steria svarer sju av ti norske it-sjefer at forbedring av prosesser og effektivitet er mest viktig for deres bedrift. Deretter følger reduserte kostnader, med forbedret kundeservice nede på tredjeplass.

- Det er de bransjeledende bedriftene som fører an når det gjelder effektivitet, mens de andre bedriftene etter hvert følger etter. Det er stadig flere oppgaver som skal løses, og alt skal hele tiden gå raskere. Slik øker bedriftene konkurransekraft og vekst, og dermed lønnsomheten, sier Lindgren.

Ferdig med kutt
Ifølge den norske undersøkelsen opplever seks av ti it-sjefer at størrelsen på årets budsjetter er den samme som i fjor. To av ti forventer en økning i it-budsjettet på mellom 10 og 24 prosent, mens noen ser for seg en tilsvarende reduksjon. Lindgren mener disse tallene lover godt for norsk it-industri.

- Nå er det ”business as usual” i it-markedet igjen, etter noen år med kutt i utgiftene. De magre årene har ført til at it-avdelingene er blitt flinkere til å utnytte ressursene sine, samtidig som prisen på en del programvare og maskiner har sunket. Nå er nedgangstidene forbi, og tiden er kommet for å stille seg de tre strategiske spørsmålene enhver bedrift må svare på når en ny epoke står for døren; Hvor er vi? Hvor skal vi? Hva kreves for å komme dit?

Kamp om hodene
Lindgren mener at for mange bedrifter vil utsetting av it-funksjoner, altså outsourcing, bli en del av svaret på det siste spørsmålet. Forklaringen ligger nettopp i at nedgangstidene er forbi.

– Rekrutteringen skyter fart i it-sektoren, noe som gjør at det allerede nå er tøffere å få tak i og beholde de beste hodene. Strategisk bruk av outsourcing kan være en måte å skaffe seg den nødvendige kompetansen på, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.