*Nettavisen* Økonomi.

Jackpot til staten

Foto: (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Milliardene fosser inn i statskassa fra selskaper der staten er eier. I første halvår økte verdien av selskapene med over 66 milliarder kroner.

21.09.05 12:24

Det går godt i norsk næringsliv og flere av selskapene der staten er medeier går så det griner. Verdien av de børsnoterte selskapene staten har eierandel i, økte med hele 66 milliarder kroner i første halvår.

Statoil leder an
Tirsdag la Nærings- og Handelsdepartementet frem verdiutviklingen i de børsnoterte selskapene staten eier aksjer i. Ved årsskiftet var statens eierandel i disse selskapene verdt 302 milliarder kroner. I løpet av første halvår har verdien økt til 368,5 milliarder. Selskapene har i snitt en avkastning på 32,6 prosent i første halvår.

Den sterkeste veksten kommer gjennom statens eierandel i Statoil. Staten eier 70,9 prosent av aksjene, og fikk i Statoil med seg en verdiutvikling på 48 milliarder.

I tillegg til de børsnoterte selskapene har staten store eierandeler i andre selskaper som Statkraft, Posten, Statnett og Store Norske Spitsbergen Kullkompani AS. I 2005 har staten mottatt utbytte fra unoterte selskaper på nesten fem milliarder kroner.

Rekordstor omsetning
Statkraft betalte et utbytte til staten på 3,4 milliarder kroner, mens Posten ga staten et utbytte på 516 millioner kroner.

At det går godt i næringslivet vises tydelig på omsetningen i selskapene staten er eier i. I løpet av første halvår omsatte selskapene for til sammen 367,5 milliarder kroner. Det er 53 milliarder mer enn i første halvår i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag