*Nettavisen* Økonomi.

Jacob Schram er ny toppsjef i Norwegian

BÆRUM 20150922. Jacob Schram under presentasjonen av nytt navn til bensin-Statoil.

NY TOPP: Jacob Schram går fra Circle K til Norwegian. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Jacob Schram er mest kjent for å ha etablert Cirkle K-kjeden - nå tar han over  Norwegian.

20.11.19 12:23

Styret i Norwegian har utpekt Jacob Schram, tidligere europasjef i Cirkle K, som ny konsernsef i Norwegian, med virkning fra 1. januar 2020. Geir Karlsen fortsetter i jobben som finansdirektør og stedfortredende konsernsjef.

- Det er en glede å kunngjøre at Jacob Schram er utpekt til ny konsernsjef i Norwegian, etter en grundig søkeprosess, sier styreleder Niels Smedegaard i en børsmelding.

- Norwegian har skapt flyhistorie og det er en ære å gå inn i rollen som konsernsjef. Luftfartindustrien er kjennetegnet av sterk konkurranse og uventede hendelser. Men det er også en bransje som er viktig for folk overalt, sier Jacob Schram i meldingen.

Styrelederen vektlegger bred ledererfaring hos den nye toppsjefen:

- Hans omfattende ledererfaring fra globale selskaper, dokumenterte lederegenskaper, og sterk kommersiell orientering mot forbrukermarkedet samt imponerende evne til verdiskaping, vil være til stor fordel for Norwegian på vei inn i en ny fase, sier Smedegaard, som samtidig takker for jobben Geir Karlsen har gjort som interimsjef.

Karlsen har truffet flere tiltak som har bidratt til en bedring i den finansielle situasjonen, poengterer styrelederen i børsmeldingen.


Gjorde om Statoil til Circle K

Jacob Schram (57) har 30 års erfaring fra store internasjonale selskaper, derunder ledende roller i Circle K, Statoil Fuel & Retail (SFR), McDonalds og McKinsey.

Som konsernsjef ledet han prosessen med å børsnotere SFR på Oslo Børs i 2010. Schram var europeisk sjef for Couche-Tard, som kjøpte opp bensinstasjonsdelen av Statoil (SFR) i 2012, og hadde stillingen som europasjef fram til 2018.

Schram har ledet den globale prosessen med å rebrande Circle K ved over 10.000 utsalg. Schram har også skrevet bok om rebranding, «Essensen av business».

Det siste året har han arbeidet med private investeringer, gründerselskaper og presentasjoner relatert til sin nye bok, “Future mobility 2030”, foruten en jobb som seniorrådgiver i McKinsey. Schram er utdannet siviløkonom fra København Business School.

Jacob Schram hadde i 2018 en inntekt på 15 millioner kroner og en formue på 20 millioner kroner, ifølge skatteligningen.

- Skal bli en sterk internasjonal spiller

- Jeg ser fram til å bruke min erfaring til å bygge videre på grunnlaget lagt av Bjørn Kjos, Geir Karlsen og resten av det talentfulle og dedikerte Norwegian-teamet. Mitt hovedanliggende blir å gjenskape lønnsomhet i selskapet og styrke selskapets posisjon som en sterk internasjonal luftfartsaktør, sier Jacob Schram.

Norwegian-aksjen er for øvrig noe ned etter at nyheten ble kjent i markedet, men nedgangen kan også skyldes andre ting. Aksjen er svakt opp onsdag på en dag der Hovedindeksen ved Oslo Børs er ned ca. 0,9 prosent.

Schram ta for øvrig over et selskap som leverte overraskende sterke tall for tredje kvartal, men som altså har lite med egne midler, egenkapital. Tar vi med Norwegians leieforpliktelser (leasing), som nå skal føres som gjeld, utgjør den samlede gjelden i selskapet rundt 90 milliarder kroner.

Nye regnskapsregler krever at leie- og leasingavtaler skal balanseføres som gjeld.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag