Gå til sidens hovedinnhold

Japan svakere enn på 25 år

Nye negative tall strømmer inn: Nå er Tokyo-børsen på sitt laveste nivå på 25 år og nedgangen fortsetter.

Verdens tredje viktigste finansmarked - Tokyo - falt i natt til 7.047 poeng.

Og Oslo børs begynner med et et markert fall. Børsen er ned snaut en prosent etter noen minutter.

Også i resten av Europa begynner børsene handelsdagen med kursfall.

I Tokyo var fallet riktignok ikke sterkere enn 0,5 prosent, men vi må tilbake til 6. oktober 1982 for å finne lavere aksjeverdier.

- De japanske eksportbedriftene sliter. Den globale etterspørselen etter elektronikk og biler - varige konsumgoder - har falt bort. Dette rammer Japan spesielt hardt, skriver analytiker Ole Christian Bech-Moen i DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

- For første gang på 13 år har Japan et underskudd på driftsbalansen, legger han til.

Svak oppgang i Asia
Natten har ikke bare vært negativ i Østen. Singapore er litt opp, og svak økning i oljeprisen har dratt opp oljeaksjene, spesielt i Hongkong, der også fornyet tro på storbanken HSBC dro opp kursene.

Likevel råder pessimismen:

- Investorene begynner å tro at vi er i en dårligere forfatning enn vi trodde, sier Asia-strategiker Andrew Orchard i Royal Bank of Scotland i Hongkong.

- Folk mister troen og frykter at det ikke kommer en effektiv respons og en rask oppgang.

Rekordsvake renter
Både japanske yen og det britiske pundet har svekket seg det siste døgnet.

På fredag måtte den britiske staten redde Lloyds Banking Group og nå kommer nye tall om at boligprisene fortsetter å falle - noe som forverrer stillingen for de britiske bankene.

Bank of England vil i praksis trykke penger og sprøyte enorme beløp inn i økonomien dersom det blir nødvendig.

- Lange statsrenter falt dermed videre fra forrige ukes nedgang og renten på 10-åringen (langt statslån) duppet for første gang under tre prosent (data tilbake til 1958), og det britiske pundet svekket seg betydelig, opplyser Bech-Moen.

Det er den laveste lange renten på mer enn 50 år.

Frykter inflasjon
En medvirkende årsak til nedgangen de siste dagene er at mange økonomer nå frykter inflasjon. Når statene verden over pøser penger inn i økonomien i diverse krisepakker, kan man også risikere at pengeverdien faller.

Frykten fikk ytterligere kraft da verdens kanskje mest respekterte investor - Warren Buffet - ga uttrykk for det samme. Buffet mener vi nå er på et «worst case scenario» og er redd for at vi kan få et større inflasjonsproblem enn på slutten av 70-tallet.

I Norge er ikke inflasjonsfrykten særlig stor akkurat nå, men Statistisk Sentralbyrå vil legge frem nye prisstigningstall klokken 10 i dag. Markedet forventer at prisstigningen vil være på 2,5 prosent siste år.

Kommentarer til denne saken