I slutten av 2022 satte den norske Tiktokeren og modellen Sebastian Brevik (24) fyr på kjønnsdiskusjonen. I en Tiktok-video sa 24-åringen at mennesker enten er menn eller kvinner. Videoen ble tatt ned, Breivik ble utestengt fra Tiktok og flere mente uttalelsene var transfobiske.

Breivik har tidligere vært modell i en utendørskampanje for Jean Paul. Han hadde hatt et enkeltstående modelloppdrag for klesmerket som var avsluttet, og det var ikke avtalt flere samarbeid.

Tok avstand

Klesmerket ga på daværende tidspunkt denne kommentaren:

– Vi tar sterkt avstand fra de påstandene som er fremsatt, og undersøker saken nærmere, skrev markedssjef i Jean Paul, Charlotte Walther Von Lesser Skeie, til Nettavisen i en e-post.

Dette vekket kraftige reaksjoner fra flere hold.

Sosiolog Kjetil Rolness skriver blant annet på Facebook «Klesmerket kan begynne å granske sin egen hatefulle oppførsel. De deler nemlig kleskolleksjonen i to kategorier «dame» og «herre».

Kjetil Rolness ønsket ikke å utdype kritikken overfor Nettavisen.

Student Kristine Kathleen Archer Dreyer mener man er vitne til en ukultur der man kansellerer mennesker og grupper med upopulære meninger som strider med sine egne. At store selskaper som Jean Paul slenger seg på dette fenomenet bidrar til en ytterligere aksept av ukulturen, skriver studenten i et innlegg i Nettavisen.

– Lite kult

Influenser Brevik bærer ikke nag til klesmerket.

– Jeg har full forståelse for at Jean Paul velger å ta avstand fra uttalelsen, sier han til Nettavisen.

Den siste måneden har vært tøff for influenseren.

– Tro meg, det er lite kult å se alt man har jobbet for bare forsvinne over natta og samtidig våkne opp med stempelet som umenneskelig, hatefull og transfobisk.

Les også

Ikke snakk om kjønn. Ikke snakk om metoo, innvandring eller kulturell appropriasjon

– Det er ikke vår rolle

Nettavisen har spurt Jean Paul om følgende spørsmål:

1. Hvorfor tar dere avstand fra uttalelsene, men samtidig selger kun klær til to kjønn?

2. Hva tenker dere om kritikken?

Administrerende direktør Johnny Ottesen i Voice Norge AS, gruppen som eier Jean Paul, ønsker ikke å svare på spørsmålene og begrunner det slikt:

– Sebastian Brevik har, i likhet med en rekke andre modeller, hatt et enkeltstående oppdrag for oss. Han er ikke ansatt hos oss, og det foreligger ikke avtale om fremtidige oppdrag. Vi ser derfor ikke noe behov for å bidra til et polarisert og aggressivt ordskifte i en sak som alle vet kan være både vanskelig og sårende for mange. Det er ikke vår rolle, sier Ottesen til Nettavisen.