Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har hatt et helvete

- Folka som står bak dette er sinnssykt forbanna, sa David Toska da han forsøkte å drive inn de fem millionene Thomas Øye skyldte ham.

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Med skjult videokamera tok David Aleksander Toska selv opp et møte mellom han og Schibsted-arving Harald Stian Undrum høsten 2002. Temaet for møtet var tilbakebetalingen av fem millioner kroner som Toska hadde lånt til Thomas Øye i februar 2001.

Undrum var kausjonist på lånet, og etter at Øye ikke hadde betalt tilbake pengene som avtalt, presset Toska på for at Undrum skulle hoste opp pengene selv.

Skjult kamera
Onsdag formiddag ble opptaket fra møtet mellom Toska og Undrum lagt frem som bevis i den såkalte koffertsaken der Toska er sammen med tre andre tiltalt for heleri. Toska er også tiltalt for utpressing i samme sak.

På opptaket prøver Toska sammen med en kamerat så godt han kan å få Undrum til å gjøre opp for lånet til Øye.

- Vi vil ha pengen våre nå, sier kameraten til Toska tydelig irritert over Undrum.

Undrum svarer at han ikke kan betale pengene nå, og at han trenger tid for å få på plass en løsning.

- Jeg har et helvete, sier Undrum.

- Jeg har hatt et helvete selv. De folka som står bak dette er sinnssykt forbannet, svarer Toska og sier videre at han mistenker Undrum for kun å late som om han er blakk.

- Det er det som er taktikken din - å late som du er blakk, fortsetter Toska.

- Nei, det er ikke sånn, svarer en fortvilet Undrum.

- Men det virker sånn for oss, sier Toska.

- Så vidt jeg forstår fra N.N. (red. anm, N.N. er en venn av Toska som var involvert i forsøket på å få pengene tilbake) så legger de all skylda på meg, som vanlig. Jeg skal gjøre hva jeg kan, men jeg klarer ikke å trylle, sier Undrum.

- Det er folk som er skikkelig forbannet nå, og som vil pengen igjen, sier Toska.

- Jeg har ingen ting, gjentar Undrum.

- Et eller annet må du ha som er omsettelig, sier kameraten til Toska.

- Jeg vil betale, men jeg har ikke noe å betale med, er Undrums svar.

Endret tiltalen
Videoen som onsdag formiddag ble vist til tingretten førte til at tiltalen mot Toska om alvorlige trusler mot Schibsted-arvin Harald Undrum frafalt og ble endret til utpressing. Toska skaffet selv det avgjørende beviset.

Første dag i retten, tirsdag, forklarte Toska hvorfor han filmet møtet.

- Dette var det absolutte klimakset i innkrevingsfasen. Vi hadde et skjult kamera der fordi vi var usikker på om han ville lures oss inn i noe. Han hadde kommet med noen ganske pussige forslag, som man ikke kunne tro var oppriktige. Det måtte være en form for felle, sa Toska.

Da tingrettsdommer Heidi Heggedal ba Toska konkretisere hva han mente med pussige forslag, svarte Toska at stikkordet var narkotika. Det kom også frem i filmen som ble vist frem for tingretten onsdag. Undrum nevner på et tidspunkt mulighet for å løse situasjonen ved omsetning av sprit og narkotika.

Tilsto
Thomas Øye og Harald Stian Undrum er allerede dømt gjennom såkalt tilståelsesdommer. Øye ble nylig dømt til fengsel i halvannet år, derav et år betinget. Undrum ble i januar dømt til betinget fengsel i halvannet år.

Det er satt av i underkant av fire uker til behandlingen av koffertsaken. Saken fortsetter mandag.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken