Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg tok det jævlig personlig

Røkke føler seg som Snåsamannen og Don Corleone

GRÜNERLØKKA (Nettavisen): - Dette er en dag jeg helt sikkert skulle vært foruten. De siste ukene er på grensen av det jeg takler som person både fysisk og mentalt.

Slik innledet Kjell Inge Røkke sin side av bråket rundt Aker-systemet.

Les kommentar: Røkke hjemme hos Hønse-Lovisa

I nær tre uker har vi ventet på at Røkke skal fortelle sin versjon av Aker-striden. Idag var dagen han valgte til å gjøre nettopp det.

- Staten har investert fem milliarder, jeg har investert 12 milliarder. Det har jeg puttet inn i prosjektet. Jeg kunne solgt til industrielle kjøpere eller til internasjonale hedgefond. De siste ukene har jeg lært at man skal være forsiktig med å ønske noe, for man kan ende opp med å få det, sa Røkke.

- Strukturen som var i Aker den gang jeg kom inn var god og riktig i sin samtid. Jeg sa når jeg kom på banen at jeg ville være en mer tydelig og engasjert eier. Vi tok de grepene vi mente var riktige. Vi er en bedrift med 88 prosent egenkapital og nesten ikke gjeld. Vi har både frigjort og investert de siste årene, sa Røkke.

Så fortsatte han med å fremholde Aker Solutions som en viktig bedrift i Norge.

Stridens kjerne
- Fire bedrifter som går inn i Aker solutions er Aker Oilfield Solutiones, Aker Dof Deepwater, Odim, Misund Bruk og Aker Clean Carbon som er deler av månelandingen til statsministeren. Jeg tror vi kommer til å bruke mer energi og olje og gass. Vi vet at mye av den billige og enkle oljen er funnet og utvunnet. Vi tror at verden trenger energi og at det er der Aker Solutions har posisjonert seg fremtidens energi ligger, begynte Røkke sin tilnærming til salget som har utløst Aker-bråket.

- Det er en jæv.. provokasjon for meg når folk omtaler de personene som jobber i disse bedriftene slik det har blitt gjort i denne saken, sa en følelsesladd Røkke. Røkke nevnte spesielt «et ord på s» som han ikke ville ta i sin munn. Ordet var søppel.

Så kom pengespørsmålet på banen.

- Man har betalt knappe 1,6 milliarder kroner og er sett på som en fair transaksjon av DnB NOR. Jeg har blitt fortalt at vi har sendt over gjeldsforpliktelser, men det er det motsatte som har skjedd. Aker Solutions forpliktelser har gått ned og våre har gått opp. Jeg har også hørt mye om at jeg snart er konkurs, og det er ikke noe nytt. Jeg har problemer med å se det, sa Røkke.

- Transaksjonen er gjort og den er bindende.

Så fortsatte han:

- Jeg var ikke med i forhandlingen av aksjonæravtalen. De lå ikke mitt hjerte og hode nært. Føringene var at staten ikke skulle gå inn i den daglige driften. Dette var greie avtaler som selv en enkel fisker fra Molde kunne skjønne. Når det kommer til transaksjonene, så var dette oppe første gang i 2007. Sommeren 2008 var et fulltallig styret på tur i Spania for å diskutere strategi, og her ble føringer lagt. September 2008, rett før jeg kom hjem fra ferie, var man enige om et kjøp av Aker Oilfield Services. Da viste jeg ikke om verdifastsettelsen, sa Røkke.

Trynet i avisen
Han satte seg imidlertid inn i saken ettersom han regnet med å få «plastret trynet» i avisene som følge av salget.

- 13. mars 2009 var det nytt møte. På dette tidspunktet var man gjort oppmerksom på avtalen, men staten ville ikke bli informert for å unngå å bli innside. 30. mars har vi styremøte i Aker Holding AS. Jeg er til stede, tre representanter fra SAAB hvorav to går av linjenettet, til stede var Lieungh i Aker Solutions, Kristin Krohn Devold, Bengt Rem og Berit Kjøll. Det var en grundig og god gjennomgang. Da det nærmet seg slutten spurte den svenske representanten om de kunne få en gjennomgang av det hele. Det sa vi ja til. Så leser jeg hva statens representant sier skjedde. Jeg har snakket med alle som var i møtet, og ingen kjenner seg igjen i det statens representant sier om hva som ble sagt og gjort, sa Røkke.

Les også: - Er dette riktig?

Følg pressekonferansen live her:
(artikkelen fortsetter under videovinduet)

HTML EMBED

- Det faller meg tungt for brystet at Norges tidligere forsvarsminister og mine lojale medarbeidere skal bli hengt ut som løgnere. Jeg er vant til kritikk, men har problemer med å forholde meg til en næringsminister som sier «Je er forbanna». Hun agerer som hun er administrasjon, generalforsamling og styre i Aker Solutions. Det er greit å ha nøkkel til døra. Da er det greit å snakke med styret og ledelsen i firmaet. Da er det kanskje greit å få med seg faktum for å avpasse reaksjonen, ikke legge opp reaksjonen etter hvordan mediene skriver om dette. Jeg føler meg som en kombinasjon av snåsamannen og don corleone, sa Røkke.

Les også: Røkke latterliggjorde Brustad

Han gikk rett i strupen på både næringsministeren og statens representant i Aker Holding.

- Denne saken umuliggjør for meg å fortsette slik jeg har vært. Jeg er av banen og jeg kommer til å være en annen næringslivsleder og kapitalist enn jeg har vært til nå. For meg kom toppen av kransekaken idag og jeg tok det jæ...ig personlig. Jeg er bevisst på at jeg skal dø en dag og at disse pengene skal forvaltes også siden. Jeg og min familie har hatt gleden av å jobbe med hvordan vi kan etablere en stiftelse. Vi hadde planlagt å annonsere dette på Sintef i Trondheim, og det var satt opp slik da jeg var i live at 80 prosent av mine akjser gikk inn i stiftelsen, sa Røkke.

Over hundre pressefolk på plass
Ingen i Aker-systemet har så langt villet uttale seg om påstandene om en påstått etablering av en stiftelse som Aker skulle inngå i. Men i opposisjonsleiren er det opprør.

- Alt som kan krype og gå av pressefolk og publikasjoner er her - ennå ingen hovedperson, skriver Nettavisens sjefredaktør på Twitter. Du kan følge ham her!

- Det er selvsagt helt bevisst at Røkke og hans rådgivere velger seg en hjemmebane i en gammel industribygning. Publikum skal få tankene over på langsiktig industribygging og skjenke en tanke til fagbevegelsens kamp for rettigheter tidlig på 1900-tallet, skriver Stavrum i en kommentar onsdag.

På Månefisken var det onsdag et enormt presseoppbud, med cirka 100 journalister og fotografer.

Røkke var derimot forsinket til pressekonferansen som skulle startet klokken 14.

14.15 var han fortsatt ikke på plass.

- Staten har sovet i timen
Også Høyres Per-Kristian Foss var kommet til Månefisken onsdag for å høre på Røkke.

- Det er ikke Røkkes skyld at staten har sovet i timen, sier Foss.

- Men jeg er her for å lytte og lære, sier han muntert!

Skattefri stiftelse
Onsdag ble det kjent at statsminister Jens Stoltenberg og Aker-eier Kjell Inge Røkke høsten 2008 jobbet med en plan for å legge Aker-formuen i en skattefri stiftelse, skriver Finansavisen.

Ap-folk skulle fylle opp styret, og som takk skulle Røkke få skattefritak. Ifølge Røkke skulle det være en «sosialdemokratisk tenketank» etter FAFO-mønster.

Inspirasjonen til dette hadde Røkke og konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen, hentet fra den mektige svenske Wallenberg-familien.

Les også: - Røkkes hemmelige plan

I spørretimen onsdag erklærte Venstres Lars Sponheim at Aker-eier Kjell Inge Røkke i januar 2007 ringte rundt til lederne i opposisjonspartiene på Stortinget.

Les saken: - Rasende Røkke klaget på Jens

- Røkke var rasende på Jens Stoltenberg fordi han hadde støttet Ap i valgkampen, men nå hadde Aker blitt holdt utenfor i Statoil-Hydro-fusjonen, sa Sponheim, med henvisning til at Røkke-kontrollerte Aker fra oktober 2006 arbeidet for å få Hydro inn på eiersiden i daværende Aker Kværner - dagens Aker Solutions.

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken