*Nettavisen* Økonomi.

Jens: - Krisepakken holder ikke

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Mandag slipper regjeringen krisepakken som skal redde norsk næringsliv. Den kommer ikke til å holde.

Regjeringen har allerede lagt 350 milliarder kroner på bordet for å sikre likviditeten hos bankene. Mandag legger de fram enda en krisepakke som er mer rettet mot øvrig næringsliv.

Torsdag varslet imidlertid regjeringen at det allerede nå er klart at heller ikke dette kommer til å holde.

Etter et møte mellom regjeringen og representanter for næringslivet på Statsministerens kontor torsdag formiddag kom finansminister Kristin Halvorsen med følgende utsagn.

- Alle tall vi får fra utlandet er verre enn ventet. Får vi et internasjonal marked der bunnen faller ut kommer vi ikke til å ha mulighet til å bevilge oss ut av det.

Så kom meldingen om at regjeringen allerede planlegger nye krisepakker utover vinteren og våren.

Industrien får hjelp
Statsminister Jens Stoltenberg legger ikke skjul på at Norge er på vei inn i langt tøffere tider enn det vi har per dags dato.

Han varsler tunge tider for næringer knyttet til møbelindustrien, bilindustrien og bygg- og anleggsnæringen.

- En stor del av det Norge lager selges til utlandet. Når tallene derfra ser ut som de gjør, må vi regne med nedbemanninger. Den pakken vi legger fram mandag sikter seg inn på industrien gjennom styrking av Innovasjon Norge, eksportfinans, oppussing av skoler, vedlikehold av veier også videre. Det er imidlertid klart at vi må planlegge for enda flere tiltakspakker utover, sier statsministeren før han legger til:

- Vi har vist at vi kan iverksette sterke virkemidler når det er nødvendig.

Hva mandagens krisepakke inneholder eller hvor mye den er verdt nekter imidlertid noen av regjeringens medlemmer å gå ut med.

Bankene er nøkkelen
Det som imidlertid er sikkert er at alle deler av næringslivet sammen med regjeringen mener et velfungerende banksystem er nøkkelen til å komme seg gjennom krisen med hodet over vannet.

Statsminister Stoltenberg legger heller ikke skjul på at denne sektoren kommer til å bli målet for den neste krisepakken som er under utforming.

- Den pakken kommer til å sikte på å bedre likviditeten i norsk næringsliv, sier Stoltenberg.

Det faller i god jord hos et samlet næringsliv.

- Staten kan ikke løse alt i AS Norge, men de signaler vi får fra regjeringen er at de tenker rett med hensyn til hva som skal til for at vi skal komme gjennom krisen. Det de imidlertid ikke kan gjøre noe med, er den stigende forventnings misnøye, sier Dag Opedal fra Orkla.

Kjersti Kleven fra John Kleven AS er også enig i den retningen regjeringen har lagt seg på.

- Det er viktig å ha med seg at ingen, verken i næringslivet eller blant myndighetene, har opplevd noe tilsvarende den situasjonen vi har nå. Nøkkelen til å løse den slik vi ser det, ligger i å gjøre bankene i stand til å fungere gjennom at de får mulighet til å låne ut penger til lønnsomme prosjekter, sier Kleven.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.