*Nettavisen* Økonomi.

Jens advarer mot svartmaling

Foto: (Scanpix)

Statsminister Jens Stoltenberg liker dårlig NHOs bruk av begreper som trygdebølge og velferdsfelle.

07.01.11 04:33

Oslo (ANB): NHOs årskonferanse i Operaen i Oslo onsdag bærer negative overskrifter som trygdebølgen, velferdsfellen, farvel til velferden og marsjen ut av arbeidslivet. En slik beskrivelse av situasjonen er ikke statsminister Jens Stoltenberg enig i.

- Jeg mener at man skal unngå å svartmale. Det er svartmaling å snakke om en marsj ut av arbeidslivet. Vi har fått folk inn i arbeidslivet. Vi er jo på verdenstoppen i andel folk som er i jobb, og det har også vært en fantastisk økning i antall sysselsatte. Nordmenn sitter ikke i godstolen, de er i jobb, sammenlignet med så godt som alle land i verden, sier Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- For lite inkluderende
Men Stoltenberg understreker at han heller ikke er noen tilhenger av å skjønnmale utviklingen.

- Det er en utfordring at vi har et økende antall mennesker på ulike helserelaterte stønader. Men dette henger også sammen med at vi har flere i jobb. Har vi flere i jobb, blir det også flere sykmeldte. Uføretrygd er også knyttet til arbeid, og halvparten av de på uføretrygd er over 60 år. Velferdsfelle og trygdebølge er dårlige begreper, sier statsministeren.

- Hva er det største problemet når det gjelder å få flere i arbeid, for sjenerøse trygdeordninger eller et ekskluderende arbeidsliv?

- Vi har et arbeidsliv som er for lite inkluderende. Det jobber vi med nå, blant annet med å kombinere at flere skal kunne være i litt jobb samtidig med det å motta ulike stønader. Det fine med pensjonsreformen, er at det blir mye lettere å kombinere jobb og det å være pensjonist fra fylte 62 år. Når det gjelder sykelønn, blir det mer gradert sykmelding. Folk er ikke 100 prosent frisk eller 100 prosent syk, men delvis sykmeldt og delvis i jobb. I uføreordningen ser vi på hvordan vi kan bidra til at folk ikke trenger å være 100 prosent ufør eller 100 prosent i jobb. Løsningen er et trygde- og velferdssystem som gjør det lettere å kombinere ulike ordninger og jobb, sier Stoltenberg til ANB.

Følg NHO-konferansen live her

- Verdifull arbeidskraft
- Hva skal du gjøre for å få arbeidsgiverne til å ansette flere som ikke er 100 prosent effektive i jobben?

- Dette handler om holdninger. Både offentlige og private arbeidsgivere må gå i seg selv. Noe av utgangspunktet er dessuten at Norge kommer til å mangle arbeidskraft. Eldre arbeidstakere har masse erfaringer og kunnskaper. Det var derfor jeg brukte Egil Drillo Olsen i nyttårstalen, som et eksempel på at også eldre kan bidra med mye. Vi må få fram at det er snakk om verdifull arbeidskraft for bedriftene.

- De har mye å vinne og tjene på å ta denne arbeidskraften i bruk, understreker Jens Stoltenberg.

Kvalifiseringsprogrammene og opplæring er også viktig for å gi folk kompetanse slik at de kan yte mer i arbeidslivet, mener Stoltenberg.

- Ordninger med større grad av gradert sykmelding fører til at de som sliter kan være noen dager i jobb, og noen dager sykmeldt. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.