*Nettavisen* Økonomi.

Jens Ulltveit-Moe innrømmer arvehykleri: - Vil gjøre mest mulig for mine egne

Oslo 20190109. Jens Ulltveit-Moe på NHOs årskonferanse, 2019

HYKLERSK: Jens Ulltveit-Moe vil ha arveavgift, men gjør sitt for å unngå konsekvensene. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Milliardær Jens Ulltveit-Moe er for arveavgift, men vil tilpasse seg for å unngå den. Han advarer også mot et betydelig innvandringspress som følge av klimaendringene.

07.02.20 13:59

THE HUB (Nettavisen Økonomi): Det er ventet at en rødgrønn regjering vil gjeninnføre arveavgiften som Solberg-regjeringen fjernet med virkning fra 2014 (se faktaramme nedenfor).

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre lovet i 2016 at det ikke ville bli en gjeninnføring, men presset fra partiene på venstresiden øker.

Jens Ulltveit-Moe hadde ifølge bladet Kapital en beregnet formue i 2019 på 2,3 milliarder kroner. En arveavgift kan koste arvingene hans mange millioner kroner. På spørsmålet om milliardæren frykter en gjeninnføring av arveavgiften med en rødgrønn regjering, svarer han:

- For det første synes jeg det er sannsynlig, og for det andre synes jeg det er merkelig at vi ikke skal ha arveavgift. Hvis det er noen som fortjener å beskattes, er det arvinger. De er blitt født, og det er riktig nok tøft det, men de har ikke gjort så veldig mye annet, sier den engasjerte milliardæren når vi møter ham under en konferanse om fremtidens lederskap.

- Jeg fant det merkelig at avgiften ble fjernet, sier Ulltveit-Moe, som ikke har noe forhold til hva som bør være riktig sats. Den var som faktarammen nedenfor viser på 10 prosent for livsarvinger i 2013.

Les også: Jens Ulltveit-Moe advarer mot klimaskeptikerne - jeg ble skremt

Høyt bunnfradrag

- Jeg tror det vil komme med et høyt bunnfradrag. Så vil alle som lever nå se dette. Det vil bli overført arv, spår milliardæren.

- Vil du tilpasse deg hvis det går mot en gjeninnføring?
- Ja.

- Du tilpasser deg, men du er for arveavgift?
- Det er hyklersk, det er det jo, men jeg vil jo gjøre mest mulig for mine etterkommere, svarer han.

Fakta

Arveavgift

Veldig gal

- Hva med den særnorske formuesskatten, er den mer skadelig?
- Formuesskatten synes jeg er en veldig gal skatt, i den forstand at den slår så voldsomt ujevnt. Den er i praksis null på eiendom og i praksis veldig høy på bankinnskudd. Der er den nesten hundre prosent, så sånn sett synes jeg at det er en gal skatt.

- Den burde snus til en ren eiendomsskatt, fordi eiendom i Norge er grovt underbeskattet og bør beskattes mye mer, sier Ulltveit-Moe.

Noen har tatt til orde for å skåne formuesskatt på såkalt arbeidende kapital. Arbeidende kapital er av stortingsflertallet gjennom skatteforliket i 2016 definert som aksjer, næringseiendom og andre driftsmidler, fratrukket en forholdsmessig tilknyttet gjeld. Den varianten har Ulltveit-Moe ingen tro på.

Enkelt og rettferdig

- Det prøvde de i Sverige med en merkelig konstruksjon, men ga opp. Et skattesystem bør være enkelt og oppfattes som rettferdig. Der tror jeg eiendom vil møte nye krav.

- Den andre skatten, som jeg mener vi avgjort må ha, er grenseskatt på karbon.

Den miljøengasjerte milliardæren kom under konferansen som vanlig innom den globale oppvarmingen. Målet etter Paris-avtalen er å begrense oppvarmingen til 1,5 grader sammenliknet med førindustriell tid. Ulltveit-Moe er mye mer pessimistisk, selv en oppvarming på 3 grader blir tøft.

- Hva blir konsekvensene ved en oppvarming på 3 grader?
- De blir betydelige, men de blir ingen katastrofe for Norge. Det som vel blir det alvorligste for Norge da, er at hele Midtøsten blir ubeboelig, og vi får et voldsomt innvandrerpress, sier Ulltveit-Moe. Om sin pessimisme utdyper han:

- For det første varmer Norge mer enn resten av verden, det er bare et faktum. Men grunnen til min pessimisme er at hvis alle gjør det de sier i henhold til Paris-avtalen, havner vi på 2,7 grader. Men alle gjør ikke det. Så tror jeg at reaksjonen på det kommer så sent, at det er for sent. Det vil skje.

Les også: Hvorfor er bølgekraft bannlyst i Norge?

MDG

Ulltveit-Moe har skiftet politisk ham. Den tidligere NHO-presidenten på begynnelsen av 2000-tallet har vært regnet som en Høyre-mann, men det ble nylig kjent at han stemte MDG under kommunevalget i fjor.

- Ja, jeg stemte MDG ved sist valg. Det er helt riktig, fordi jeg synes at både Arbeiderpartiet og Høyre snakker litt om klimaet, men de gjør fint lite på det, hevder Ulltveit-Moe.

- Det er store grupper inne i begge partiene som ikke ønsker noe særlig klimahandling, og for meg er det overordnede. Jeg venter jo veldig på at ett av de to store partiene skal bli klima-aktive.

Les også: Giganttap for Jens Ulltveit-Moe

Styrt av LO

Ulltveit Moe sier han trodde det ville bli Arbeiderpartiet, men så gikk partiet ut mot vindmøller og overføringskabelen North Connect.

- Det sier meg at Arbeiderpartiet fortsatt er styrt av LO.

- Hvordan vil du karakterisere miljøpolitikken under Erna Solberg?
- Hun er bedre enn sitt rykte. Hun er faktisk den som innførte at vi må i bånd med EU om en 40 prosent reduksjon av utslippene innen 2030. Det er ikke trivielt, det er faktisk veldig viktig at vi har bundet oss til det.

Ikke uansvarlig

- Men klarer du å akseptere den økonomiske politikken til MDG?
- For det første er det en myte at de har en vanvittig uansvarlig økonomisk politikk. Jeg trodde det var sånn, men jeg holdt et foredrag en gang, og da syntes jeg at jeg for skams skyld måte lese igjennom programmet. Og det er mye jeg er uenig i det, men programmet er ikke uansvarlig, svarer han.

- Jeg er ikke enig i alt med noe parti, du må finne et parti du er minst uenig med. For meg er klimahandling overordnet, så derfor endte jeg opp der den gangen.

- Hva vil du betegne deg som, en grønn kapitalist?
- Ja, det er helt riktig.

Les også: Kvitfjell og Hafjell er totalt ødelagt. Sett opp noen vindmøller der.

Motsatt

- Ut fra at det må være mulig å forene økonomisk vekst med bærekraft?
- Jeg tror det er motsatt: Du kan ikke få økonomisk vekst uten å være grønn. Skadevirkningene av global oppvarming blir så store at vi hele tiden ødelegger den økonomiske veksten.

MDG er imidlertid splittet i synet på landbaserte vindmøller, og naturvernere har pekt på at det ødelegger artsmangfoldet. De får ikke støtte av Ulltveit-Moe.

- Vindmøller er jeg sterkt for, fordi de er en viktig del av å løse klimautfordringen. Både landbaserte vindmøller og overføringskabelen reduserer kullforbruket på kontinentet. Det er veldig viktig.

Les også: Høyre-topper - satsing på vindkraft må belønnes

Havørner

- Og innvendingene fra naturvernere mot artsmangfoldet og ubalanser i øko-systemet?
- Jeg kan forstå de som er mot vindmøller fordi de synes klima er en falsk problemstilling. Jeg kan derimot ikke forstå de som er mot vindmøller på grunn av naturen. Det er ingenting som er verre for naturen enn global oppvarming, og det er etter mitt syn uendelig mye verre enn vindmøller.

- Men truer ikke vindmøller artsmangfoldet?
- Jo de truer en gruppe, og det er mannlige havørner, svarer Ulltveit-Moe. Og ler.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag