Gå til sidens hovedinnhold

Jo Nesbø håver inn - har kjempegevinster i aksjemarkedet

Jo Nesbø hadde et fantastisk fjorår og har store gevinster i aksjemarkedet.

Fjorårstallene for selskapet hans Skriververkstedet viser at inntektene til en av Norges bestselgende forfatter økte fra 10,9 millioner kroner i 2020 til hele 23,6 millioner i fjor.

Nesbø kan se tilbake på et overskudd i koronaåret 2020 på hele 21,8 millioner kroner, mot 10,3 millioner året i forveien.

Den utdannende siviløkonomen og tidligere opsjonsmegleren i daværende DNC vet å forvalte pengene fra sitt suksessrike forfatterskap. Ved utgangen av 2020 var hele 110 millioner kroner plassert i aksjer og aksjefond, en oppgang fra 63 millioner per utgangen av 2019.

Les også: Harry Hole-feber: Jo Nesbø tjener ni millioner på førsteopplaget av Kniv

Merverdier

Ytterligere 74 millioner var investert i mer lavt forrentede obligasjoner og pengemarkedsfond. Den samlede egenkapitalen i selskapet - Nesbøs vurderte verdier - var per 31. desember 2020 på 207 millioner kroner.

Men, av regnskapsnotene fremkommer det at de reelle verdiene av investeringene er 258 millioner kroner, godt over 60 millioner mer enn de bokførte verdiene. Det er spesielt plasseringene i aksjemarkedet som har en mye høyere verdi enn det som fremkommer av regnskapet.

Den reelle egenkapitalen til Nesbø var derfor over en kvart milliard kroner.

Forfatteren firedoblet den bokførte avkastningen på investeringene sine i fjor fra 2019, fra drøyt 1 million kroner til i overkant av 4 millioner. Nesbø tar ikke ut lønn fra selskapet.

Nettavisen har prøvd å komme i kontakt med Nesbø for en kommentar til tallene, uten å lykkes.

Les også: Klimaposørenes tid

Over 50 millioner

Jo Nesbø (61) er både musiker og forfatter, som er oppvokst i Molde og Oslo. Han er utdannet siviløkonom og finansanalytiker fra Norges Handelshøyskole og har arbeidet både som aksjemegler og journalist.

Nesbøs bøker er ifølge Wikipedia utgitt på mer enn 50 språk, og han har solgt over 50 millioner eksemplarer.

Foruten å være forfatter er han i tillegg til å være vokalist og låtskriver i popgruppa Di Derre.