*Nettavisen* Økonomi.

Jobben gjør deg psyk

Nær en av ti nordmenn sliter med nervøsitet, angst, rastløshet eller depresjoner som følge av jobben.

15.08.06 07:59

GRATIS OPPSETT:NA24 på mobil

Mandag sto storinvestoren Paal Hveem frem hos NA24 og fortalte hvordan det plutselig sa stopp etter lang tids råkjør på jobb.

Hveem er ikke alene om å oppleve slike problemer som følge av jobben.

Rundt åtte prosent av personer i yrkesaktiv alder sliter enten med nervøsitet, angst, rastløshet, nedtrykthet eller depresjoner som følge av jobben, viser ferske tall fra Statens arbeidsmiljøinstitutt. Tallene er basert på analyser av Statistisk sentralbyrås levekårundersøkelse 2003. Det er flest kvinner som er plaget, men mennene ligger like bak.

NA24 - din næringslivsavis

- Nesten halvparten av de 14 prosent mennene som sa de slet med slike plager, mener jobben har skylden. Hos de 18 prosent kvinner som slet, sier nesten en tredjedel av jobben er årsaken, sier overlege Ingrid Sivesind Mehlum ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.

Ifølge Mehlum finnes en del andre psykiske symptomer som ikke er tatt med i statistikken, og som muligens kan heve prosentandelen av personer som sliter på jobben.

Lite kunnskap
Vi har svært begrenset kunnskap om arbeid og psykiske lidelser, ifølge Stein Knardahl ved Statens arbeidsmiljøinstitutt.

- Forskningen til nå viser at dårlig arbeidsklima på jobben, og urettferdige, «sleipe» og uvennlige ledere øker risikoen for depresjoner, sier Stein Knardahl.

Personer som synes at de står hardt på i jobben uten at de får noe igjen for strevet,kan lettere bli uttømt eller føle seg mer utmattet enn andre.

- Det ser ut til at de som står på i jobben uten at de får resultater, blir verdsatt, eller får lønn for innsatsen, har økt risiko for å bli emosjonelt utmattet, sier han.

Stress kan være bra
Personer som har en jobb hvor stresset blir oppfattet som positivt, kan imidlertid til å trives bedre på jobben enn andre.

- Vi ser at arbeidstakere med en jobb som kan inneholde mye press ser ut til å pensjonere seg senere enn andre. Vi tror det betyr at å bli stilt ovenfor positive utfordringer gir trivsel. Vi mennesker har behov for å ha noe å bryne oss på, det er mengden og typen belastning som er avgjørende, sier han.

Ett tastetrykk unna
Martin Holm, rådgiver ved Arbeidslivstelefonen, tilbyr hjelp til de som sliter i arbeidslivet.

- Har man problemer, er det bare å ringe, sier Holm.

Ansatte innen finansnæringen, IT/data og helsevesenet er en stor andel av innringerne. Muligens er det disse som sliter mest, mener Holm.

- Vi merker at mange fra disse yrkesgruppene ringer inn og spør om råd og hjelp. Konflikt med ledelsen, utbrenthet og økte krav i arbeidslivet er overrepresentert blant innringernes problemer, sier Holm.

Ifølge Holm er det trolig store mørketall i den offentlige statistikken, siden de færreste tar mot til seg og ringer til hjelpetelefonen.

Hittil i år har nesten 500 tatt opp telefonrøret og ringt Arbeidslivstelefonen for å be om hjelp. Flesteparten er ansatt i det offentlige, men private sektor er også sterkt representert blant innringerne.


Klikk på bildet for å forstørre.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag