Gå til sidens hovedinnhold

Jobber på spreng for å skaffe pengene

I Røkke-systemet jobbes det nå på spreng for å skaffe til veie 600 millioner innen tirsdag. Det anses som lite trolig at Kjell Inge Røkke får løst floken gjennom å selge luksusyachten eller hyttepalasset.

Orklas knallharde utspill om at de vil stille Kjell Inge Røkke personlig ansvarlig dersom Norway Seafoods ikke innfrir lånet på 600 millioner kroner innen tirsdag, har skapt kaos i Røkke-leiren.

Det jobbes nå på spreng med å frigjøre midler slik at en løsning kan komme på bordet innen tidsfristen løper ut. Røkkes problem er at verdien han sitter på langt på vei er pantsatt. Med andre ord mangler han kontanter.

Kan få nytt lån i Aker Yards

En løsning som skisseres er at Røkke for ordnet et nytt lån inn i Aker RGI gjennom datterselskapet Aker Yards. Det kan igjen frigjøre likviditet for Aker RGI-konsernet. Analytiker Rachid Bendriss i Carnegie sier til Dagens Næringsliv at Røkke kan bli tilført 425 millioner kroner gjennom et slikt utbytte.

Trolig må Røkke satse på utbytte eller økt lån gjennom et av sine mange selskaper. Det er lite trolig at Orkla vil være interessert i å overta finanskjempens forretningsimperium. Stein Erik Hagen som er en av storaksjonærene i Orkla, sier han forventer at gjelden på 600 millioner kroner blir innbetalt ved fristens utløp.

- Jeg har aldri skjønt hvorfor Orkla skulle låne penger til Røkke. Jeg trodde ikke selskapet drev med utlånsmidler, sier han til VG.

Banker kan måtte informere

Gjeldskrisen har samtidig skapt spekulasjoner om Røkkes lån til storbankene DnB og Gjensidige NOR. Fredag skrev TV 2 Nettavisen at de to bankene kan bli nødt til å informere aksjemarkedet om sine lån til Røkke og Aker RGI.

Verken Kjell Inge Røkke eller Aker RGIs konsernsjef Leif Arne Langøy har ønsket å kommentere saken overfor pressen. I kulissene har imidlertid store deler av apparatet rundt Røkke jobbet hardt for å finne fram til løsninger. Aker RGIs økonomidirektør Bengt A. Rem ble ifølge VG tilbakekalt fra en tur til New York torsdag. Samtidig har BA-HR advokat Øyvind Eriksen vært inn og ut av Aker RGIs hovedkvarter på Aker Brygge.

Kredittilsynet gransker lån

På toppen av gjeldskrisen Røkke har overfor Orkla, ble det klart lørdag at Kredittilsynet vil se på om tre lån på totalt 4,9 milliarder kroner Røkke skal ha mottatt av Enskilda Securities kan være ulovlige.

Enskilda Securities i Norge står oppført med to lån på til sammen 2,6 milliarder kroner til Aker Maritime. I tillegg har Kredittilsynet gransket et lån på 2,3 milliarder med forfall i mars 2007.

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut