Gå til sidens hovedinnhold

Joe Biden varsler gigantisk skattesjokk

Vil øke skattene med 1.500 milliarder dollar de neste ti årene og rive ned Trumps største prestasjon.

Joe Biden vil i dag legge frem et stort investeringsprogram for å revitalisere den amerikanske økonomien.

Det melder en lang rekke medier, inkludert CNN, onsdag.

I forrige måned la presidenten frem en intrastuktur-plan på 2.000 millioner dollar. Nå vil han i tillegg legge frem en velferdspakke av enorme proporsjoner, til en pris på friske 1800 milliarder dollar, 15.000 milliarder kroner.

Heftige skatteøkninger

Planen skal finansiere med tilsvarende heftige skatteøkninger for de rikeste. CNN anslår at skattene vil øke med 1.500 milliarder dollar, rundt 12.500 milliarder kroner, de neste ti årene.

Les også: Knuser Trump: Har ikke skjedd USAs president på 75 år

Til sammenlikning er det norske oljefondet, som er verdens største av sitt slag, på 11.000 milliarder kroner.

De store skattehevingen vil i stor grad reversere skattekuttene som kom under Bidens forgjenger Donald Trump, og som er regnet som presidentens største prestasjon.

Da ble skatten for de rikeste kuttet til 37 prosent, mens Biden setter den opp til 39,6 prosent, nøyaktig det samme som det var før Trumps store skattereform. Alle som tjener mindre enn 400.000 dollar, altså 3,3 millioner kroner, vil ha uendrede skatter, ifølge et skriv fra Det hvite hus.

Ifølge CNN begrunner Biden det enorme skattesjokket for de rikeste med at han vil belønne arbeid, ikke rikdom.

Biden ventes å legge frem gigantplanene i Kongressen onsdag kveld, i forkant av markeringen av Bidens 100. dag som president.

Store program

Også infrastrukturpakken skal finanseres gjennom skatt, og de to pakkene, som altså til sammen koster nesten 4.000 milliarder dollar, skal bli betalt fullstendig over skatteseddelen de neste 15 årene.

Les også: Jubeltall for Biden - gjør det Trump aldri klarte

Blant de viktigste tiltakene gjennom Bidens velfedspakke, kalt «American Families Plan», er de følgende:

  • Billigere barnepass for familier med lav og middels inntekt
  • Utdanning på lokale høyskoler (community collages) blir gratis i to år.
  • Økt støtte til studenter med lav inntekt
  • Betalt foreldrepersmisjon og sykefravør
  • Barnehage for alle tre- og fire-åringer.
  • Mer penger til rekruttering av lærere
  • Gratis mat til fattige barn

– Dette er investeringen for generasjoner i fremtiden vår og i fremtiden til familiene og fremtiden til barna. Det vil gi kjempegode avkastning, sier sier en høyt plassert kilde i Biden-administrasjoner til CNN.

Ikke overrasket

Sjeføkonom i Sparebank 1, Harald Magnus Andreassen er ikke overrasket over skattekuttene.

- Demokratene har lenge varslet at de vil redusere Trump sine skattelettelser. Prinsippet er at de som har mer må bidra mer, sier Andreassen.

Bedriftsskatten under President Trump lå på 21%, mens Biden har planlagt å øke skatten til 28%. Vedrørende økningen i formuesskatt blir nok ikke de fleste amerikanerne påvirket. Inntektsskatten skal økes fra 37 prosent til 39.6 prosent. Det er amerikanere som tjener over en million dollar som treffer øverste skatteprosent.

- Det er mange amerikanere som tror at inntektsfordelingen i USA er jevnere enn den faktisk realiteten. Avstanden mellom der de er og der de ønsker å være er betydelig større enn de oppfatter, kommenterer Andreassen.

I et historisk perspektiv kan dette være starten på en ny syklus i amerikansk skattepolitikk. På 60-tallet var skattenivået høyt, men under President Reagan ble nivået betydelig minsket og representerte et skifte i skattekurven.

- Den lange bølgen er passert bunnen. Nå er denne kurven på vei opp. Denne syklusen kan strekkes seg over 10-30 år, sier Andreassen.

Videre legger han på at dette og kan påvirke diskusjonen rundt skatt i andre land.