OSLO SPEKTRUM (Nettavisen Økonomi): Ferd-sjefen (se faktaramme nedenfor) var en av mange deltakere på NHOs store årskonferanse torsdag. En av Norges rikeste personer blir også berørt av de urolige tidene rundt oss.
Ferd
- Ferd er et familieeid investeringsselskap som er eid av femte og sjette generasjon Andresen.
- Ferd invester gjennom Ferd Capital, Ferd Invest og Ferd Eiendom i blant annet eiendom og privateide selskaper på de nordiske børsene.
- Ferd eies i dag av Johan H. Andresen og hans to døtre Katharina og Alexandra, henholdsvis femte og sjette generasjon Andresen.
- Johan Andresen jr. ble av bladet Kapital i fjor høst vurdert til Norges sjette rikeste person, med en reell formue på 45 milliarder.
Når Nettavisen ber ham vurdere utsiktene for Ferd-konsernet fremover, svarer han:
– Jeg tror vi må regne med veldig ruglete farvann for å si det forsiktig. Vi ser jo det på både aksjekurser og priser. Men jeg føler meg trygg på at vi har et utrolig bra mannskap. Vi rekrutterer bedre enn noen gang.
Les også: Andresen-familiens Ferd tjente fire milliarder: Betalte fem prosent i skatt
Ettertraktet
Men Ferd-konsernet konkurrerer nå i et norsk arbeidsmarked preget av mangel på arbeidskraft på tvers av alle sektorer. Ledigheten er lav, og ifølge Statistisk sentralbyrå er det over 100.000 ledige stillinger, det høyeste antallet på over ti år. Så hvordan er det da å få tak i kvalifiserte folk?
– Jeg tror alle konkurrerer om en veldig liten pool av kompetente folk som veldig mange vil ha tak i.
– Det er åpenbart at vi må gjøre en gigainnsats for å øke antallet studieplasser. Det må legges til rette for at folk som er mindre akademiske og mer praktiske får komme inn i arbeid og få lærlingeplasser tidligere, svarer Andresen jr.
Les også: Katharina Andresen og kjæresten bladde opp 35 millioner for luksusleilighet
Ukrainsk bidrag
– Vi er avhengig av å importere arbeidskraft?
– Det kommer vi til å være lenge. Og som noen snakket om på konferansen, vi kommer til å trenge ukrainsk arbeidskraft. Kanskje det er et av de bidragene vi kan gjøre når Ukraina skal bygges opp.
– Men kan de gå nokså raskt inn i de jobbene dere har?
– Rent fysisk kan de kanskje ikke det. Men jeg tror vi kommer til å jobbe mye mer fra hjemmekontor enn bortekontor fremover, at vi jobber mer gjennom skyen.
Under NHO-konferansen påpekte Itera-sjef Arne Mjøs at Norge trenger 40.000 nye hoder i IT-bransjen frem mot 2030. Så da blir spørsmålet hvor i all verden Norge skal få tak i det i et land med allerede stor mangel på IT-folk.
Må utdanne egne
– Både Russland og Hviterussland var i det markedet og var en ressurs til resten av Europa, så det faller jo bort nå. Jeg tror vi i større grad må utdanne våre egne, svarer Andresen jr.
Han himler ellers med øynene når han får spørsmål om hvordan det som skjer rundt oss nå påvirker Ferd-konsernet.
– Oj, hvor skal jeg begynne hen, kommer det raskt.
– Hvis du er eksponert mot det som skjer i bakken i Ukraina og Russland, er du bekymret for det. Nå skal ikke jeg si for mye om Elopak, som er et børsnotert selskap. Men når egne ansatte er på flukt, er i uniform, eller blir truet, det er ekstremt krevende. Det er ikke noe man kan planlegge for, men bare gjøre det beste ut av det.
Les også: Her er næringslivstoppens største frykt: - Det ville være veldig destruktivt
Svi i lang tid
-Føler du at dette er den mest krevende situasjonen Ferd har stått oppi noen gang?
– Jeg vet ikke, jeg synes jo det var vanskelig i mars 2020 også, fordi vi hadde ikke vært i en liknende pandemi. Men der var det et reaksjonsmønster, der mobiliserte det internasjonale samfunnet unisont.
– Denne gangen vil verden bli delt og sannsynligvis bli delt veldig lenge. Du har en mye mer langtrekkende konsekvens av denne krigen enn du hadde av pandemien. Pandemien lærte vi mye av, krigen tror jeg mange kommer til å svi for i lang tid.
Andresen jr. føler likevel ikke at de er nødt til å tenke annerledes i det tradisjonsrike familieselskapet med røtter tilbake til midten av 1800-tallet.
– Nei, det tror jeg ikke. Det er en familiebedrift i femte og sjette generasjon. Jeg håper vi kommer til å være her i lang tid fremover. Men vi må se på hvordan kan vi bidra, hvordan kan vi tilpasse oss og hvordan kan vi eventuelt forsvare de posisjonene vi har.
Les også: Solberg: Det mangler tydelige prioriteringer
Mer uforutsigbart
Konsernet er som alle andre påvirket av de høyere energiprisene og mangel på råvarer.
– Ja, det påvirker alle. Vi ser det allerede nå, vi eier blant annet byggevareforhandleren Mestergruppen. Innsatsfaktorene der øker jo i pris, men de økte jo til og med før krigen. Nå er de bare enda mer uforutsigbare.
Ferd-eieren sier det vil påvirke boligbyggingen. I tillegg har du renten som er usikker.
– Alt vil bli mer usikkert, det tror jeg er tilfelle. Ellers må vi huske på at vi er i Norge og i en veldig gunstig situasjon med de høye olje- og gassprisene.
Irrasjonelle Putin
Ferd-eieren (født 1961) er gammel nok til å huske den kalde krigen. På spørsmål om hvor skremt han er personlig av det som skjer i Ukraina, svarer han:
– Jeg er skremt i den grad at Putin har malt seg inn i et hjørne. I et hjørne kan folk gjøre irrasjonelle ting. Det er noen scenarier her som tidligere var halemuligheter som nå er reelle. Det kan bli en eskalering av krigen, enten ved bruk av våpen eller i geografisk omfang.
– Frykter du det?
– Det er jo ikke sånn at jeg går og tenker på det, men det som før var utenkelig, er ikke lenger utenkelig.