– Det vil være fint å endelig overføre mer ansvar og enda mer av eierskapet til andre. Jeg ser etter folk som kan ta over, sier John Fredriksen i et intervju med bransjeavisen TradeWinds.

Dagens Næringsliv var det første norske mediet som omtalte nyheten.

I 2018 hadde Fredriksen en nettoformue på 113 milliarder kroner, ifølge Kapital. Han er styreleder i tankrederigiganten Frontline, samt eier av flere andre selskaper tilknyttet shipping, rigg og lakseindustrien.

Nå har han bestemt seg for å trekke seg tilbake, men det blir ikke tvillingdøtrene Cecilie og Kathrine Fredriksen (35) som skal ta kontrollen over selskapene hans.

Den eller de som tar over shippingimperiet hans må være smartere enn han selv, og tenke langsiktig, har han uttalt ifølge DN.

I intervjuet TradeWinds forteller han at døtrene skal ha tatt avgjørelsen greit.

– Mine døtre skal ikke måtte leve med den jobbhverdagen jeg har hatt, sier han om avgjørelsen til TradeWinds.

Knallår for Mowi

John Fredriksen-selskapet Mowi, tidligere kjent som Marine Harvest, la frem knalltall i februar. De viste at laksekjempen, som er verdens største oppdretter, hadde sitt nest best år noensinne i 2018.

Totalt i 2018 oppnådde Mowi et operasjonelt driftsresultat på 753 millioner euro, rundt 7,3 milliarder kroner.

Les også: Knallår for John Fredriksens Mowi

Dette er riktignok ned fra rekordåret 2017, hvor selskapet fikk et resultat på 792 millioner euro.

- 2018 var et veldig godt år for Mowi. Sterk etterspørsel etter laks og høye priser i alle markeder resulterte i god inntjening for selskapet. Jeg er stolt av den innsatsen de ansatte har lagt ned for å produsere sunn og god mat til forbrukere over hele verden, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i en melding.

Omsetningen økte fra 3,65 i 2017 til 3,81 milliarder euro i 2018.

Omfattende regelbrudd

I april kunne Nettavisen fortelle at John Fredriksens Seadrill hadde stupt på børsen på et halvt år, fra 220 kroner aksjen i oktober 2018 til 67 kroner aksjen i februar 2019. Nå har riggselskapet også Petroleumstilsynet på nakken.

Les også: John Fredriksens Seadrill med omfattende regelbrudd

Petroleumstilsynet identifiserte flere brudd på regelverket på Seadrills boreinnretning West Hercules. Avvikene de identifiserte gjaldt blant annet vedlikehold av løfteutstyr, vedlikeholdsstyring, arbeidsmiljø og mann-over-bord beredskap.

John Fredriksen er styreleder og storaksjonær i Seadrill. Riggselskapet hadde en nær-døden-opplevelse som en konsekvens av oljenedturen, og i september 2017 søkte selskapet om konkursbeskyttelse i USA. Seadrill kom ut av konkursbeskyttelsen 2. juli i fjor.

Les også: Dette er Norges rikeste personer

Se videoen nedenfor for å se fra da John Fredriksen fylte 75 år:

Blant de rikeste i Storbritannia

Hvert år lager The Sunday Times en «rikingliste» over de tusen rikeste personene eller familiene som bor i Storbritannia. I mai i år kunne Nettavisen fortelle at Fredriksen var én av to nordmenn som var på denne listen i år.

John Fredriksen har ifølge lista økt sin formue med 840 millioner pund, eller rundt ti milliarder norske kroner på ett år. Ifølge avisen har 75-åringen en formue på rundt 80 milliarder norske kroner. Fredriksen-eventyret startet i 1961, da han bare var 16 år gammel.