Gå til sidens hovedinnhold

John Fredriksens store dag: Døtrene vil gi pappa en opplevelse

Både milliardærkollega Odd Reitan (video over) og døtrene Cecilie og Kathrine hyller John Frediksen på hans store dag.

Olje- og shippingmagnaten John Fredriksen fyller 75 år fredag.

Nettavisen Økonomi var sent torsdag i kontakt med hans datter Kathrine, som da befant seg i den italienske kanalbyen Venezia. Hun har svaret på spørsmålet om hva man gir i bursdagsgave til en mann som allerede har verdier for over 100 milliarder kroner.

- Kort så kan jeg fortelle at vi feirer med familien, men vi skal ha noe større om noen uker i Oslo. Vi gir ham en opplevelse ettersom han er ikke opptatt av materielle ting, sier hun.

- Det viktigste for min far er familie. Han har lært meg og min søster å ikke gi opp og å lytte til seg selv.

I videoen over kan du se både eiendomsutvikleren Ola Mæhle og Rema-kongen Odd Reitan sende sine hilsener til jubilanten.

Startet på bunnen

Storeulv, som Fredriksen kalles, kommer fra helt vanlige kår på Oslos østkant, og har bygget seg opp til å bli en av verdens største tankredere.

Fredriksen-eventyret startet i 1961. Da var Fredriksen bare 16 år gammel, men interessen etter shipping var allerede tent. En av gutta i gjengen hadde vist ham en annonse, hvor det kom frem at dette var bransjen å satse på, ifølge boka Storeulv.

16-åringens karriere startet i skipsmeglingsfirmaet Blehr og Tenvig i Oslo. Før turen gikk videre til flere andre anerkjente meglerfirmaer, både i inn og utland. På midten av 1970-tallet startet han Northern Shipping med oppdrag fra Libanon, sammen med tre andre.

I 1985 startet også en femåring lang dragkamp mellom Fredriksen og norske påtalemyndigheter i den såkalte bunkerssaken. Fredriksen ble varetektsfengslet, og anklaget for tyveri av last. Saken ble senere henlagt, men den skulle skaffe Fredriksen hodebry, for bankene trakk seg unna.

Det er her milliardæren Trond Mohn kommer inn i bildet.

- Vi ble kjent helt fra den tiden hvor han hadde problemer. Da er vi tilbake til 1980-tallet. Jeg kan hele historien om John Fredriksen, sier Mohn.

Fredriksen hentet seg raskt inn igjen på begynnelsen av 1990-tallet

- Godt humør

Bergensinvestoren Mohn har bare lovord å si om Fredriksen.

- Han er rasende flink, utrolig idérik, arbeidsom, flink til å trekke gode folk til seg og er en veldig trivelig kar, fortsetter Mohn.

Mohn trekker også frem at Fredriksen er en voldsom inspirasjonskilde for folk som er aktive i shipping, offshore og laks.

Mohn avviser at han skal være med på noen feiring og sier han tror bursdagen blir privat – med familie.

- Har du en kort gratulasjonshilsen til Fredriksen?

- Ja, gid du lenge lenge leve må, svarer Mohn.

- Skal du gi gave til Fredriksen - hva gir man til en person som har alt?

- Godt humør, avslutter Mohn.

- Tenker annerledes

Også sønnen til skipsreder Herbjørn Hansson, Alexander Hansson vil sende Fredriksen en bursdagshilsen.

- Jeg setter pris på mitt unike forhold til dem. John tenker annerledes og lenger frem enn noen andre jeg kjenner. Vi har en felles ting: vi husker alt, som elefantene i Afrika. Jeg vil gjerne gratulerer John med bursdagen og Kathrine og Cecilie. De har vært veldig snille og gode venner i veldig mange år, sier investoren.

- Helt unik

Styreleder Ole-Eirik Lerøy i Mowi, tidligere Marine Harvest, vil ta sin gratulasjon direkte med Fredriksen. Mowi er verdens største laskeoppdrettsselskap.

- Vi har jobbet sammen i ti år nå og kjenner ham som en super profesjonell og dyktig kar i det han engasjerer seg i, sier Lerøy.

Han mener Fredriksen er helt unik.

- Det er mye snakk om formuen og verdiene han har bygget opp, men det har vært mindre fokus på at han har lykkes i så mange forskjellige bransjer. Det gjør ham unik i verdenssammenheng. Verdens mest vellykkede forretningsfolk lykkes som regel kun i en næring, typisk shipping, telekom eller eiendom, sier Lerøy.

Styrelederen viser til at Fredriksen har bygget opp verdens største aqvakultur- og fiskeoppdrettsselskap, og lykke stort innenfor både oljerigg og shipping.

- Han har satt Norge på kartet i den ene bransjen etter den andre, og lager dynamikk i bransjer. Så han er helt unik, avslutter Lerøy.

Skatteflyktning

Fredriksen styrer sitt forretningsimperium fra London og Kypros. Ikke bare ble han skatteflyktning, men han ble også blitt kypriotisk statsborger i 2006.

I fjor utgjorde formuen hans svimlende 113 milliarder kroner, ifølge Kapitals liste over Norges rikeste.

- Jeg er ikke opptatt av pengene. Dette er en krigskasse, har Fredriksen tidligere uttalt til DN.

Boka Storeulv er skrevet av Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum.

Kommentarer til denne saken