John Gramstad bor i Stavanger, men skulle til Oslo i forbindelse med en 80-års dag. Han dro sammen med barna sine til hovedstaden.
De tok toget til Oslo sentralstasjon og går ut mot taxiholdeplassen ved Oslo S. Det sto flere taxier der.
– Det sto en sjåfør der, og vi peker på flere biler for å høre hvilken vi skal ta. Vi får beskjed av en sjåfør at det er denne og setter oss inn.
Familien skulle til Tjuvholmen.
– Det var mange folk i byen og det tok litt tid, sier han.
De stoppet innom en butikk på vei til Tjuvholmen. Det skal ha tatt et par minutter.

Oppgitt danske: – Veldig dårlig inntrykk av Norge
Dyr tur
Datteren til Gramstad reagerte likevel på at turen fra Oslo S til Tjuvholmen på 4,6 kilometer kostet 725 kroner. Gramstad la på 25 kroner i tips. På kvitteringen sto det at turen har tatt 32 minutter.
– Akkurat der og da reagerte jeg ikke, men den eldste datteren min reagerte. «Var ikke dette litt dyrt?».
«Kanskje, men det får være», tenkte han.
På søndag skulle familien hjem igjen til Stavanger. Da brukte de appen til Oslo Taxi. Turen kostet 350 kroner, og da hadde Gramstad lagt på 52 kroner i tips. Denne turen var på 2,9 kilometer.
– Det var merkelig, stor forskjell, sier Gramstad om prisforskjellen.
– Jeg sammenlignet og fant ganske fort ut at noe ikke stemmer. Du har blitt svindlet, tenkte jeg.
Nettavisen har sett begge kvitteringene.

Roalds taxitur ble tre ganger dyrere enn forventet: – Følte meg lurt
Vil ha makspris
Gramstad understreker at det er lett å være etterpåklok. Han tar selv ansvar for at han ikke spurte om et prisanslag før han satt seg inn i taxien.
I Norge er det vanlig å ta den første taxien som står i køen, men dette mener Gramstad blir vanskelig:
– Jeg hadde spurt sjåføren hvor du kjører fra. Er det Oslo Taxi? Jeg hadde gått til Oslo Taxi i køen og satt meg i den bilen. Sjåførene hadde sikkert blitt sure, men det driter jeg i. Jeg hadde funnet meg en bil til et selskap jeg vet er seriøst, sier han.

Livet på sykehjem er mye verre enn det som vises på NRK Brennpunkt
Til tross for at han mener konkurranse er sunt, har han også inntrykket av at taximarkedet ikke kommer forbrukerne til gode. Han håper det innføres maksimalpris per kilometer eller per time.
– Da kan vi sette oss inn i hvilken som helst taxi, så sant sjåføren ikke er slu og tar deg med på lang sightseeing, sier han og ler litt.
Nettavisen har vært i kontakt med flere forbrukere som reagerer på taxiprisene i hovedstaden.
– Appselskapene har fått fotfeste
I starten pekte Norges Taxiforbund på appselskapene som årsaken til at kundene kan få svært forskjellige priser i Oslo:
– Det er i Oslo og Bergen appselskapene har fått fotfeste og der de fleste frikjørerne som opererer med priser langt utenfor normalen er. Det er også flere løyver i storbyene, enn i bygdene. I Ålesund merker man det gamle regulerte markedet. Man kan fortsatt «sette seg inn» i en taxi der og betale en grei pris, sier pressekontakt i forbundet, Adrian Salihu, til Nettavisen.
– Trist at enkelte useriøse aktører utnytter dette
En sjåfør Nettavisen har vært i kontakt med har også pekt på Høyres frislipp som årsaken til at noen taxikunder får seg en overraskelse når de skal betale taxiregningen sin.
Høyre står fast på at frislippet var nødvendig.
– Det har vært viktig å øke konkurransen, og å slippe til nye aktører. Det er trist at enkelte useriøse aktører utnytter dette, og gjør kundene skeptiske, sier Høyre-politiker og andre nestleder i Stortingets transport og kommunikasjonskomiteen, Trond Helleland, til Nettavisen.
– Hvordan har dette skjedd?
– Når antall løyver økte kom mange nye aktører på banen, blant disse er det noen useriøse, som jeg håper kundene raskt vil luke vekk. Nettavisens artikler er viktige for å sette fokus på de som tar seg grovt overbetalt. Viktig å huske på at man står fritt til å velge taxiselskap som kunde.
Helleland mener løsningen er å benytte seg av apper som Yango og Uber:
– Dersom taxikundene vil vite hva de skal betale er det lurt å benytte seg av appbaserte løsninger.
Håper drosjeutvalg tar grep
– Hvilket ansvar ønsker Høyre å ta for denne utviklingen?
– Vi lagde en taxireform som ga fri konkurranse i 36 av landets 352 kommuner. Det var nødvendig, og riktig. Blant annet åpnet det opp for at nye aktører som benytter appløsninger f.eks Uber og Bolt, slapp til. Det er vi fornøyde med. Men det er selvsagt ikke bra med useriøse aktører som tar seg grovt overbetalt på korte turer. Der håper vi det bebudete drosjeutvalget kommer med forslag til løsninger som kan slå ned på dette, avslutter Helleland.