Gå til sidens hovedinnhold

Joly gråter for Statoil

Landets mest profilerte korrupsjonsjeger, Eva Joly, mener Statoils gode navn og rykte har fått en sprekk med avsløringene omkring den illeluktende konsulentavtalen i Iran.

Statoil har holdt den etiske fanen høyt hevet når selskapet har jaktet på forretningsmuligheter i land med et frynsete korrupsjonsrykte. Den omstridte konsulentavtalen med selskapet Horton Investments innebærer at Statoil har fått en skikkelig ripe i lakken.

- Ryktet slår sprekker

Det mener Eva Joly, som har arbeidet med korrupsjonsspørsmål i Frankrike og Norge i flere tiår. Joly har så langt nektet å kommentere Statoil-avsløringene. Da hun lanserte boka ” Er det slik verden vi vil ha?” for et tallrikt pressekorps i Oslo torsdag, tok hun bladet fra munnen.

- Statoil har profilert seg som å være det rene firma på øverste hylle. Var jeg en nyvalgt politiker i Afrika ville jeg valgt å inngå kontrakter med norske firma for å markere mitt ståsted. Men akkuratt dette ryktet har det kommet en sprekk i nå. Det er veldig synd, synes jeg, sa korrupsjonsjegeren. Hun understreket imidlertid at man fortsatt ikke kjenner hele sannheten om Statoils famøse Iran-avtale.

- Vi kan enda ikke si hva dette er for noe, sa Joly.

- Hvilke muligheter har norsk politi til å følge pengestrømmer via internasjonale banker og finne hemmelige konti? ble Joly spurt på pressekonferansen.

Økokrim har alle muligheter

- Økokrim er flinke, og de har alle juridiske muligheter som foreligger.

- Tror du de greier å følge pengestrømmen i Statoil-saken?

- Det er jeg sikker på at de satser på. De kan også oppnå dette ved frivillighet fra de impliserte, svarte Joly.

Eva Joly tror ikke norske næringslivsledere har særlig mye bedre moral enn næringslivstopper i andre land, selvom nordmenn liker å tro det.

- Det må til kontroll til. Vi kan ikke stole blindt på at våre ledere ikke vil falle for fristelsen å kjøpe seg billig inn et sted, sier Joly. Hun tror det finnes flere korrupsjonsavsløringer i Norge.

- Om de dukker opp kommer an på om vi har kapasitet til å lete, sier hun.

Høyaktuelt tema

Da Eva Joly begynte som spesialråd i det norske Justisdepartementet, fryktet hun at nordmenn ikke ville ta inn over seg omfanget og viktigheten av kampen mot økonomisk kriminalitet og korrupsjon. Flere store nyheter, med negativt fortegn, har gjort bevisstgjøringen enklere, mener Joly.

- Året som har gått med sine skandaler har vist alle, selv de mest blinde, at problemene med økonomisk kriminalitet også angår oss i Norge.

Timing

Eva Joly har vært usedvanlig ”heldig” med timingen for lanseringen av boka ”Er det slik verden vi vil ha?”, som handler Jolys arbeid i Elf-saken og kamp mot internasjonal økonomisk kriminalitet.

- Boka er et vitnemål om åtte år av mitt liv, men det er ikke bare min subjektive historie, boka handler også om alle som har drevet undersøkelser, påtale og rettergang på dette feltet, sa Joly under torsdagens boklansering hos Aschehoug forlag.

Stoppet i Frankrike

Da boka ble lansert i Frankrike i sommer holdt myndighetene boka tilbake i tre uker. Grunnen var protester fra de tiltalte i Elf-saken.

”Er det slik verden vi vil ha?” toppet bestselger-listene i Frankrike i mange uker og har solgt 140.000 eksemplarer.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen