*Nettavisen* Økonomi.

Jøtul blir svensk

Jøtul AS er til salgs for 370 millioner kroner. Kjøper er det nystiftede svensk-norske selskapet Skanelv AS, der det svenske investeringsselskapet Accent Equity eier 57 prosent av aksjene.

06.07.04 13:02

Styret i Jøtul ASA vedtok mandag å inngå aksjekjøpsavtalen med Skanelv, og å innkalle til en ekstraordinær generalforsamling der aksjonærene skal ta standpunkt til forslaget om salg av det heleide datterselskapet Jøtul AS. Den ekstraordinære generalforsamlingen skal holdes 21. juli.

Jøtul AS produserer støpejernsovner, og har nesten 500 ansatte - de fleste ved selskapets fabrikk på Kråkerøy i Fredrikstad.

Videre utvikling
Skanelv AS har som eneste formål å gjennomføre kjøpet av aksjene i Jøtul AS, og deretter bidra til den videre utvikling av selskapet, heter det i børsmeldingen som tirsdag ble sendt ut om avtalen mellom partene.

Skanelv AS er et norsk selskap med svensk hovedaksjonær, men også med norske eiere. Havfonn AS, AS Selvaag Invest og Whitecliff ASA har aksjeposter på 13 prosent hver, og ledelsen i Jøtul AS eier vel 3 prosent av aksjene i Skanelv.

Selger og kjøper
Investeringsselskapet Whitecliff eier i dag 66 prosent av aksjene i Jøtul, og er dermed både på selgersiden og kjøpersiden. Dette innebærer at det knytter seg liten spenning til avgjørelsen på den ekstraordinære generalforsamlingen.

Det svenske selskapet Nibe - som er en stor produsent av varmeprodukter - eier 22 prosent av aksjene i Jøtul AS. Resten av aksjene er fordelt på et stort antall mindre aksjonærer.

Overskudd
Styreleder i Jøtul ASA og Jøtul AS, Olav Kjell Holtan, opplyser til NTB at Nibe har vært interessert i å øke sin eierandel i Jøtul. Men Nibe var ikke villig til å betale en pris som styret i Jøtul kunne akseptere.

Jøtul AS hadde i fjor en omsetning på vel 500 millioner kroner, og et driftsresultat på nesten 70 millioner kroner.

I forbindelse med aksjekjøpsavtalen med Skanelv har ni ledere i Jøtul AS fått konvertert sine opsjonsavtaler til bonusavtaler. Dette innebærer at disse ni lederne får utbetalt en bonus på til sammen nesten 3,7 millioner kroner.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag