*Nettavisen* Økonomi.

Journalister beskyldt for aksjemanipulasjon

Amerikanske myndigheter har krevd utlevert e-post og notater fra finansjournalister i forbindelse med knallharde beskyldninger om kursmanipulasjon.

HOUSTON (NA24): De amerikanske finansmyndighetene Securities and Exchange Commission (SEC) har krevd utlevert e-post og telefonlogger fra minst tre finansjournalister og kommentatorer.

Bakgrunnen skal være knallharde beskyldninger fra konsernsjef Patrick M. Byrne i netthandelsselskapet Overstock, som mener seg utsatt for et komplott for å senke kursen på selskapets aksjer.

Blant journalistene er den høyprofilerte programlederen Jim Cramer fra finanskanalen CNBC og nettstedet TheStreet.com, samt Herb Greenberg, som er aksjekommentator på CNBC og Marketwatch.com. I tillegg til disse omfattes to journalister fra nyhetsbyrået Dow Jones Newswires av kravet fra SEC.

Cramer får fått et voldsomt gjennomslag blant privatinvestorer med sitt TV-show Mad Money, hvor den tidligere hedgefondsforvalteren Cramer slår med storslegga mot aksjer han ikke liker, og skryter like uhemmet av dem han anbefaler. Han liker helt klart ikke Overstock.

Tar tenkepause
SEC kom med kravet mot journalistene for tre uker siden, men saken har ført blitt kjent de siste dagene. Nå har SEC inntil videre bestemt seg for å vurdere saken en gang til før man setter makt bak kravet om å få materialet utlevert. Da SEC-sjefen Christopher Cox annonserte denne tenkepausen, gikk han langt i å antyde at det dreide seg om overivrige tjenestemenn som hadde handlet uten å klarere saken med toppledelsen i SEC.

Det er svært uvanlig at myndighetene krever utlevert ikke-publisert materiale fra journalister, og i de fleste land er det høye barrierer for at dette skal bli godkjent av retten.

I USA er denne typen saker i fokus, etter at flere journalister ble truet med fengsel hvis de nektet å avsløre kilder for artikler angivelig basert på lekkasjer fra Bush-administrasjonen om CIA-agenten Valerie Plame, og tidligere New York Times-journalist Judith Miller sonet faktisk en fengselstraff.

- Konspirasjon
Byrne i Overstock mener en gruppe med aksjeanalytikere, fondsforvaltere og journalister har slått seg sammen for å senke selskapets aksjekurs. Overstock-aksjen har det siste året falt rundt 60 prosent i verdi.

Byrne mener det har vært et samarbeid mellom analysefirmaet Gradient Analytics og ulike hedgefond. De siste er fond som står fritt til å benytte en rekke ulike finansielle instrumenter, også såkalt shortsalg av aksjer. Dette innebærer at man selger aksjer man ikke eier. Hvis kursen faller, kan man så kjøpe aksjene billigere og putte gevinsten i lomma.

Det innebærer at en shortselger vil ha interesse av å få frem negativ informasjon om et selskap, på samme måte som en trader som har kjøpt aksjer vil ha interesse av å få frem positiv informasjon.

- Uærlig journalist
Byrne mener at journalister har bidratt med å komme med artikler når det har passet for shortselgere av aksjer i selskapet hans, og nevnte Herb Greenberg spesielt på et TV-program mandag.

- Jeg snakker om et uærlig analysefirma som konspirerer med en uærlig journalist, sa Byrne om Greenberg, som har en karriere på 30 år som finansjournalist og -kommentator.

Dette har fått Greenberg til å reagere tilsvarende kraftig, og han beskylder Byrne for injurier. Han mener det hele dreier seg om at Byrne forsøker å kneble negativ informasjon om selskapet. - Jeg skjønner ikke hvilken planet denne fyren holder til på, sa Greenberg på CNBC i dag.

Jim Cramer har i dag skrevet en spalte hvor han svarer på beskyldningene.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag