Gå til sidens hovedinnhold

Jubel for ledighetstall

De positive ledighetstallene som ble fremlagt torsdag, imponerer økonomene.

Storbanken Nordea innrømmer at den ble overrasket over det store fallet i ledighet, men gjør et poeng av at man bør se flere slike månedstall før man konkluderer med at den fallende trenden er så stor som den viser nå.

I mai sank ledigheten med 0,3 prosentpoeng , til 3,3 prosent viser ferske tall fra Aetat.

Vårløsning?
Også hovedkonkurrenten DnB NOR synes tallene er imponerende, og tittulerer en analyse basert på de nye ledighetstallene med «Vårløsning i Arbeidsmarkedet?»

Banken trekker frem et annet viktig moment når den kommenterer tallene.

- Vel så viktig: Ved utgangen av mai var det over 14.000 ubesatte stillinger ved arbeidskontorene, hele 38 prosent flere enn på samme tidspunkt i fjor, skriver sjeføkonom Øystein Dørum.

Lønnspress
En såvidt stor nedgang i ledigheten som ble presentert i dag, er likevel ikke helt uten bismak. Fra flere økonomer pekes det nå på at lønnspresset kan bli større enn først ventet, noe som vil kunne påvirke Norges Bank i dens renteavgjørelser.

- Om tendensen i retning av et stadig bedre arbeidsmarked holder seg, må vi påregne større lønnsglidning enn vi har sett de siste årene. Og lønnsoppgjøret 2006 kan bli adskillig mer spennende enn årets oppgjør ble, skriver Dørum.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken