*Nettavisen* Økonomi.

Jubel i rederi-Norge

Norges Rederiforbund sliter med å finne noen som er misfornøyd med innholdet i skipsfartsmeldingen. Adm. dir. Marianne Lie tror skattekuttene betyr at utflyttede rederier vil flagge hjem.

02.04.04 13:53

En samlet rederinæring står bak kravet om å senke de norske rederiskattene til EU-nivå. I skipsfartsmeldingen som ble lagt fram fredag, får de støtte fra de tre regjeringspartiene.

Administrerende direktør Marianne Lie i Norges Rederiforbund hadde vansker med å skjule sin begeistring da hun møtte pressen en time etter at skipsfartsameldingen var offentliggjort.

- Summa summarum er det vanskelig å finne noen som er veldig misfornøyd. Det er et veldig godt utgangspunkt for å gi skipsfartsnæringen et sett av rammevilkår som gjør næringen konkurransedyktig, oppsummerte hun.

På spørsmål om dette var det beste som har skjedd norsk skipsfart siden opprettelsen av Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS), svarte hun:

- Ja, det tror jeg det må være lov å si.

Lie tror de forbedrede rammevilkårene kan få utflaggede norske rederier til å flytte hjem. Offshore-redererier som i dag er registrert på Isle of Man, er blant de mest aktuelle fartøygruppene.

Nå venter hun spent på hva Stortinget vil foreta seg.

- Vi ser fram til en ytterligere konkretisering av innretning og utforming av skattesystemet gjennom den videre behandlingen i Stortinget og i forbindelse med statsbudsjettet til høsten.

Meldingen foreslår å videreføre nettolønnsordningen for offshorerederiene og dessuten å utvide fartsområdet for NIS til å gjelde for norsk sokkel.

Rederiforbundet er godt fornøyd med at den norske maritime kompetansen på dette området blir sikret samtidig som den internasjonale konkurransedyktigheten styrkes for denne delen av flåten.

For fergerederier i internasjonal fart vil nåværende nettolønnsordning videreføres ut 2005. Regjeringen åpner for at også denne delen av flåten kan bli omfattet av NIS.

For øvrig tonnasje foreslår regjeringen en kompetansemodell som innebærer at alle offiserer og ansatte i sertifikatpliktige stillinger blir omfattet av nettolønnsordningen.

Annonsebilag