*Nettavisen* Økonomi.

Jubel på Wall Street

Det amerikanske aksjemarkedet gjorde mandag det største hoppet på et halvt år.

24.10.05 22:46

HOUSTON (TV 2 Nettavisen): En anerkjent favoritt lansert som ny sentralbanksjef, et nytt fall i oljeprisen og gode tall fra farmasigiganten Merck - alt dette er faktorer som bidrog til at USA-børsene mandag gjorde det høyeste bykset oppover siden april.

Favoritt nådde opp
Det var Ben Bernanke (51) som i dag ble nominert som ny sentralbanksjef i USA når Alan Greenspan i vinter trekker seg etter 18 år. Bernanke var på forhånd favoritt, og er anerkjent som en dyktig økonom med holdninger som finansmarkedene typisk liker, så som fokus på lav inflasjon og kamp mot store underskudd på statsbudsjettet.

Dessuten var nok mange lettet over at president Bush nominerte en favoritt, etter at hans siste forslag til USAs høyesterett, Harriet Miers, er blitt møtt med uvanlig kraftig motstand fra begge sider av den politiske skalaen, fordi mange mener hun ikke har tung nok bakgrunn.

Olje falt
Oljeprisen falt tilbake etter en opptur mandag. Et fat nordsjøolje for levering i desember koster nå 58 dollar, mot 58,41 dollar fredag ettermiddag. En mer moderat oljepris enn vi så tidligere i høst, er generelt ansett som positivt for det amerikanske aksjemarkedet.

Et par viktige selskaper, Merck og American Express, steg begge anstendig etter sterke kvartalsrapporter i dag.

Selv om de siste dagene har vært positive, og dagen i dag var meget sterk, var første halvdel av oktober en meget svak måned på børsene, og det amerikanske aksjemarkedet er fortsatt klart i minus for måneden som helhet.

Dagens nøkkeltall
Dow Jones +1,66% til 10.385,00

Nasdaq +1,61% til 2.115,83

S&P 500 +1,68% til 1.199,38

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag