*Nettavisen* Økonomi.

Jubeldag på Oslo Børs og Wall Street - beste dag siden 1933 i USA

Oslo Børs hadde en god dag tirsdag og hovedindeksen endte opp 5,6 prosent til 671,59 poeng.

Oslo Børs hadde en god dag tirsdag og hovedindeksen endte opp 5,6 prosent til 671,59 poeng. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Det ble en kanondag både på Oslo Børs og på Wall Street. Dow Jones endte opp over 11 prosent.

24.03.20 21:30

NEW YORK (Nettavisen): Oslo Børs hadde en god dag tirsdag etter en dårlig dag mandag, og hovedindeksen endte opp 5,6 prosent til 671,59 poeng. På Wall Street var det også stor optimisme på tirsdag, og Dow Jones endte opp over 11 prosent til sin beste dag siden 1933.

Alltid oppdatert : Her er siste nytt om korona-krisen

Dow Jones endte opp over 2113 poeng, eller 11,4 prosent. S&P 500 endte opp 9,4 prosent og Nasdaq Composite var opp 8,1 prosent.

Dow Jones hadde dermed sin største opptur og beste dag siden 1933, melder CNBC.

Chevron var opp hele 22 prosent, mens American Express og Boeing begge var opp over 20 prosent.

Håper å vedta redningspakke

Senatet gjorde mandag nok et forsøk på å vedta en redningspakke på bortimot 2.000 milliarder dollar for amerikansk økonomi, uten å lykkes. Men tirsdag er det positive signaler om at de vil lykkes med å få vedtatt redningspakken i løpet av dagen.

I USA drives Wall Street av håpet om at redningspakken skal bli vedtatt. Tirsdag sier demokraten Nancy Pelosi, som er speaker i Representantenes hus, at det er stor optimisme om at man kommer til enighet, melder CNBC.

Trump vil gjenåpne økonomien innen påske

President Donald Trump opplyste på tirsdag at han ønsker at USAs økonomi skal være oppe å gå igjen innen første påskedag.

– Jeg vil virkelig at landet skal være åpnet opp og ivrig etter å komme i gang innen påske, sier Trump i et intervju med Fox News tirsdag.

– Vi kommer til å miste flere folk ved å kjøre landet inn i en massiv resesjon eller depresjon. En kan ødelegge et land ved å stenge det, tilføyer presidenten.

Han hevdet videre at de økonomiske konsekvensene av koronapandemien i USA vil føre til tusenvis av selvmord

Oslo: - Sånne dager får man bare i krisetider

Også i Norge var det en skikkelig børsopptur på tirsdag, og med dette hentet Oslo Børs inn tapet fra mandag da hovedindeksen falt 4,9 prosent. Av tungvekterne var Equinor og DNB blant de største vinnerne. Tirsdag var en jubeldag på børsen som skjer svært sjelden, skriver Dagens Næringsliv.

– Dette er veldig sjelden. Sånne dager får man bare i krisetider. I en vanlig fungerende økonomi går aldri hovedindeksen opp fem prosent, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i SpareBank 1 Markets.

Les også: Avlyser påsken

Bratt koronakurve i USA

Samtidig ser koronapandemien ut til å bli stadig verre i USA, ikke minst i delstaten New York, som er det hardest rammede området i USA.

For hver tredje dag som går, så dobles antall smittetilfeller, viser nye tall, og myndighetene regner med at den dramatiske utviklingen vil fortsette inntil toppen er nådd om anslagsvis to eller tre uker.

Tirsdag hadde New York registrert 25.665 smittetilfeller, ti ganger flere enn i California, som blant USAs delstater er nest hardest rammet etter New York. På landsbasis nærmer det bekreftede dødstallet seg 600.

– Vi har ikke flatet ut kurven, og kurven blitt faktisk brattere, sa New Yorks guvernør Andrew Cuomo tirsdag.

Trump vil fjerne restriksjoner

President Donald Trump har de siste dagene antydet at han ønsker å lempe på de strenge restriksjonene fordi han frykter de vil ta livet av amerikanske selskaper.

Tirsdag uttalte Trump at han ønsker at restriksjonene blir opphevet innen 12. april, det vil si før påske. Ifølge presidenten vil det føre til «tusenvis av selvmord» hvis næringslivet ikke kommer i gang igjen.

– Du kommer til å miste flere mennesker ved å sette landet i en massiv resesjon eller depresjon, sa Trump i et intervju med Fox News tirsdag.

Klikk på bildet for å forstørre. Tirsdag uttalte president Donald Trump at han ønsker at restriksjonene blir opphevet innen 12. april, det vil si før påske. Ifølge presidenten vil det føre til «tusenvis av selvmord» hvis næringslivet ikke kommer i gang igjen.

Tirsdag uttalte president Donald Trump at han ønsker at restriksjonene blir opphevet innen 12. april, det vil si før påske. Ifølge presidenten vil det føre til «tusenvis av selvmord» hvis næringslivet ikke kommer i gang igjen. Foto: AP Photo/Evan Vucci

2.000 milliarder dollar

Samtidig har president Trump presset på for å få Kongressen til å vedta det som ligger an til å bli en historisk stor krisepakke for å redde amerikansk økonomi fra kollaps.

– Kongressen må vedta avtalen uten noe tull, i dag. Desto lenger det tar, desto hardere vil det bli å få økonomien i gang igjen. Arbeiderne våre blir skadelidende, skrev Trumppå Twitter.

Selve bevilgningen er ventet å ligge på om lag 1.000 milliarder dollar, men inkludert tiltak fra sentralbanken Federal Reserve vil regningen bli på bortimot 2.000 milliarder dollar.

Mer til arbeiderne

Demokratene har stått fast på at en større andel av bevilgningen må gå til å holde flere mennesker i jobb og til å støtte dem som blir arbeidsledige. De har kritisert det opprinnelige republikanske forslaget for å være en gavepakke til næringslivet, uten at det ble stilt noen krav om at de skulle beholde ansatte eller ikke gi store bonuser til toppledelsen.

Kompromisset som nå ligger på bordet, inneholder kontantutbetalinger til ansatte i tillegg til penger som skal gå til å gi lån til selskaper, og som senere kan bli ettergitt hvis de beholder sine ansatte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag