Jubelen stilnet på børsen

Gleden over et nytt oljeprishopp var ikke nok til å holde børsen i ørene mandag. En begredelig åpning i New York ødela børsfesten, og Oslo Børs endte ned for første gang på 12 dager.

20.09.04 16:22

Oslo Børs var blant de beste i Europa mandag formiddag, takket være en ny oppgang i oljeprisen. Opec-vedtaket sist onsdag om å øke produksjonskvoten er det ingen som bryr seg om, og prisen er på full fart mot rekordnivåene fra tidlig i august.

Kraftig oljeprishopp

Ved 16-tida mandag gikk ett fat nordsjøolje for levering i november for 42,74 dollar ved oljebørsen i London, mens spotprisen ligger nesten en dollar høyere.

Prisoppgangen var imidlertid ikke nok til å glede børsfolket. For første gang siden 8.- september og for tredje gang denne måneden endte hovedindeksen ned. Sluttnoteringen ble 212,95 poeng, som er 0,5 prosent lavere enn fredag.

Hovedforklaringen er at aksjekursene i New York falt markant da handelen tok til klokka 15.30 norsk tid. Mandagens resultatvarsel fra merkevarekjempene Unilever og Colgate-Palmolive bidrar sterkt; og aksjekursen er kraftig ned i begge selskaper. Unilever skylder på dårlig vær, mens Caolgate-Palmolive lover å bruke mer på markedsføring for å reise kjerringa.

Statoil var blant de få som bidro positivt med en oppgang på en halv prosent, mens Hydro falt omtrent like mye.

Ny rekord igjen

Det var imidlertid Frontline som tok kaka ved børsen også i dag. Aksjekursen løftet seg kraftig i New York fredag, og i Oslo fortsatte oppgangen ut over formiddagen. Ved 12-tida ble aksjen omsatt for 291,50 kroner. Det er den høyeste noteringen noensinne, og innebærer en børsverdi på nesten 22 milliarder kroner.

Også Yara steg pene 1,9 prosent mandag, og endte på 68,75 kroner, den høyeste sluttnoteringen noensinne.

Telenor ble blant børstaperne mandag med et kursfall på 1,7 prosent uten at det kom nyheter fra selskapet. I it-sektoren er Opticom, Ementor og Tandberg Data blant dem som hadde en elendig børsstart med et kursfall på mellom 3 og 5 prosent. Tandberg falt 1,6 prosent i løpet av mandagen.

Følg aksjekursene ved Oslo Børs via TV 2 Nettavisens børssystem.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag