Siden koronaviruset har herjet med amerikansk økonomi har arbeidsledigheten skutt i taket. Men nå viser den amerikanske økonomien en kraftig comeback.

Ifølge Byrået for arbeidsstatistikk er det skapt hele 4,8 millioner arbeidsplasser i løpet av juni. Det gjør at arbeidsledigheten er ned til 11,1 prosent. Det slår alle forventninger fra økonomer og eksperter.

Historiske tall

Tallene kommer fra den månedlige oversikten «non-farm payrolls», som innebærer private arbeidsplasser utenom landbruket. Den er offentliggjort noen dager tidligere grunnet den amerikanske nasjonaldagen 4. juli.

Arbeidsledigheten gikk ned for samtlige av befolkningsgrupper, og kvinner og menn. Samtidig økte også sysselsettingsgraden. Andelen av amerikanere som er i arbeid økte med 0,7 prosentpoeng til 61,5 prosent.

Også fulltidsarbeidere fikk en boost. I løpet av måneden ble det 2,4 millioner nye heltidsstillinger.

Det er fortsatt ikke fryd og gammen i den amerikanske økonomien. Sammenlignet med februar, den siste måneden før nedstengningen, var det 12 millioner flere amerikanere i arbeid enn det er nå.

Den senere tiden har USA sett økning i smittetall flere steder i landet. Det har bekymret blant annet sentralbanksjef Jerome Powell.

– En ny bølge vil undergrave tilliten i økonomien, og gjøre den økonomiske innhentingen både svakere og mer langvarig, sa han.

– Spekakulært

President Donald Trump annonserte umiddelbart pressekonferanse etter de overraskende tallene. Under pressekonferansen sa han:

– Vi har lagt til nærmere fem millioner arbeidsplasser i juni, som knuste alle forventninger. Dette er den største økningen i vår historie noen sinne. Dette kommer på toppen av rekorden i mai. Totalt har vi skapt 7,5 millioner jobber de siste to månedene, sa Trump.

Han mener økonomien er på full vei tilbake, og at folk vil se det stadig tydligere de neste månedene.

Donald Trump trakk også spesielt frem arbeidsledigheten blant svarte amerikanere og latinamerikanere. Arbeidsledigheten blant svarte amerikanere var på starten av året ned på 5,8 prosent. Etter nedstengningen økte den til hele 16,7 prosent. Nå er den på vei ned og tallene viser nå 15,4 prosent.

– Dette er utrolig gode nyheter, sa Trump.

Blant hvite amerikanere var arbeidsledigheten på 3,1 prosent før koronakrisen. Deretter økte den til 14,2 prosent - og er nå ned på 10,1 prosent.

Børsen responderte umiddelbart på de gode nyhetene. Den industritunge børsen Dow Jones handlet umiddelbart 412 poeng, en økning på 1,6 prosent. Både teknologitunge Nasdaq og S&P 500 økte henholdsvis 1 prosent og 1,4 prosent.