- Jeg håper at flere følger etter! Jeg håper også at staten gjør det, sier influenser Martine Halvorsen til Nettavisen.

Halvorsen trekker fram at flere andre land har kuttet momsen på mensprodukter, og mener Norge bør følge etter.

- Det er jo kanskje på tide at staten slutter å tjene penger på at vi blør hver måned, sier hun.

Mandag 8. mars er den internasjonale kvinnedagen, en viktig markeringsdag hvor det er fokus på kvinners situasjon og posisjon. I år feirer dagligvarekjempen Coop kvinnedagen med å lansere «Mens Club» og kutter prisene med med 25 prosent på mensprodukter.

Rabatten blir en fast bonusordning for Coops medlemmer når de handler på Prix. Rabatten gis direkte, så man får den i det man skal betale.

Kiwi, som er eid av Norgesgruppen, har allerede en bonusavtale for sine kunder, som gjør at man kan få hvert fjerde pakke bind, tamponger eller truseinnlegg gratis.

Les også: Slik vet Rema 1000, Kiwi og Coop når det er korona-fullt i butikken

- Føler meg hørt

Halvorsen er ikke alene om å være glad for at flere tar grep og gjør det rimeligere å være kvinne.

- Det at en stor bedrift anerkjenner at vi kvinner har denne kjipe utgiften, og velger å gjøre noe med det, gjør at jeg føler meg sett og hørt, sier Kristiane Aateigen til Nettavisen.

Hun har blogget under navnet «Snillegucci», og driver nå Instagram-kontoen med samme navn.

- Kiwi har på en måte det samme kuttet med hver fjerde gratis, men jeg har aldri med meg det kortet man trenger. Jeg setter mer pris på at alle produktene er satt ned, påpeker hun.

Halvorsen mener det betyr mye for kvinner å få rimeligere mensprodukter.

- Det betyr faktisk mye, for dette er en økonomisk ufrivillig konsekvens som kun rammer kvinner, og dette kuttet utgjør, i første omgang, en stor forskjell, sier hun.

- Det er hvert fall et stort steg i riktig retning, det er kult av Coop Prix, og det gjør meg glad, sier Halvorsen.

Tidligere har også TV 2 omtalt Halvorsen og Aateigens kritikk mot momsen på mensprodukter.

Dyrt å blø

Både Halvorsen og Aateigen trekker fram at det er flere kvinnesykdommer knyttet til menstruasjonen, blant annet endometeriose.

- Nå som jeg har fått høre om hvor vanlig kvinnesykdommer som for eksempel endometriose er, synes jeg det er enda viktigere å senke prisen. Det er sjokkerende mange av oss som blør 10-21 dager i måneden, sier Aateigen.

Hun viser til at hun tidligere har uttalt at det koster rundt 70.000 kroner for bind, tamponger og truseinnlegg i løpet av livet om man blør fem-syv dager hver måned. Det vil koste mye mer om man blør flere dager enn «normalen» hver måned.

- Jeg forstår at produktene ikke kan være gratis. Men jeg skulle gjerne sett at regjeringen kuttet 25 prosent og butikkene 25 prosent, for eksempel, sier Aateigen.

Hun foreslår også at man kan skrive det av på skatten, om man har høye utgifter for mensprodukter.

Les også: Rema introduserer bleieavtale: - Alle får 25 prosent avslag

- Mensprodukter burde ikke under noen omstendigheter være en luksusvare, og at det i det hele tatt er en moms på 25 prosent på bind og tamponger, mens det er 15 prosent på sjokolade er jo i beste fall ironisk, sier Halvorsen.

- Og la oss være helt ærlige... Tror man menn hadde hadde betalt for å blø ut av tissen hver måned? Det tror ikke jeg, påpeker Halvorsen.

I fjor uttalte statssekretær i Finansdepartementet Magnus Thue til TV 2 at han ikke mener det bør innføres momsfritak på bind og tamponger.

– Moms på varer og tjenester er først og fremst med på å finansiere velferden vår. Derfor skal vi være forsiktige med å innføre nye unntak og egne satser. Vi ønsker derfor ikke å uthule momssystemet med flere unntak for det som isolert sett kan være gode formål, sa han den gangen.

Vil gjøre det rimeligere

Coop har undersøkt hvor mye penger nordmenn betaler for mensprodukter i løpet av ett år. Tall fra Sanpro/Nielsen viser at det ble kjøpt mensprodukter for kr 392,4 millioner kroner i 2020.

- Med en merverdiavgift på 25 prosent på mensprodukter betyr det at nærmere 80 av disse millionene var moms til staten, forklarer Kristiansen.

I dag er det høyere moms på varer som bind og tamponger enn det er på tyggis, drops og te, som har en moms på 15 prosent, opplyser Kristiansen.

- Merverdiavgiften på mensprodukter blir av mange omtalt som luksusskatt, sier han.

Det er Coop Prix selv som har tatt initiativ til bonusordningen.

- Tiden vil vise om dette er noe vi vil ta ut i flere kjeder, men per nå er det bare Coop Prix, sier Kristiansen.

Vil få vekk tabuer

Ingjerd Vestengen, kjededirektør i Coop Prix, forklarer hvorfor de starter bonusordningen.

- Målet er å bidra til åpenhet og positive samtaler om mensen. Vi erfarer at det knyttes tabu og stigma til mensen, sier hun til Nettavisen.

- Men hvorfor er det Coop Prix som skal ha denne kampanjen?

- En del av vår bærekraftstrategi er å utjevne forskjeller mellom kvinner og menn, og at det skal være like muligheter for alle. Derfor er det vi som velger å starte denne ordningen, forklarer hun.

Det er imidlertid kun Coops medlemmer som får tilgang på denne rabatten på 25 prosent.

- Hvorfor kan dere ikke kutte prisen for ikke-medlemmer også, så det blir tilgjengelig for alle?

- Vi har vurdert det, men vi er eid av medlemmene våre, og vi vil ta vare på dem. Derfor er rabatten kun for medeierne, sier Vestengen.

Gratis til soldater

Forsvaret har allerede bestemt at kvinner i forsvaret skal få gratis bind og tamponger.

Det gikk de ut med i februar i år.

Linnea Huseby Røbech, hovedtillitsvalgt for Hæren, har uttalt at soldatene bør få for eksempel bind og tamponger i felt, slik som det er med mat og andre forbruksartikler. Hun får ros av sjefen for Hæren for å ha tatt opp temaet.

– Vi har hatt en rask gjennomgang av saken, og Hæren vil umiddelbart sette i gang tiltak for å sikre at bind og tamponger blir tilgjengelig for soldatene i garnison og felt, sier hærsjef Lars Lervik til Forsvarets Forum.

Røbech er fornøyd med avgjørelsen.

– Det her var hele hensikten. Å få satt lys på dette grunnleggende behovet som har vært der. Jeg opplever at ledelsen har vært veldig med, sier hun til Forsvarets forum.

Skottland har vedtatt at alle skotske kvinner skal få gratis bind og tamponger, mens New Zealand skal gjøre mensprodukter gratis for jenter som går på skolen.