I starten av desember spurte Nettavisen Økonomi både Posten og Postnord hva som var siste sendefrist for å sikre at julegavene kom frem før julaften, 24. desember.

Posten svarte 16. desember, mens Postnord svarte 17. desember.

Julegavene fra familien til Line Christence Mohn Gallagher (47) i Bergen ble levert til Postnord 14. desember. Siden har pakkene, ifølge pakkesporingen til Postnord, ikke funnet veien over fjellet til Hønefoss i Ringerike kommune.

I stedet har gavene blitt værende i Bergen i ni dager.

– Når pakkene ikke kommer frem, blir en stor del av julefeiringen borte. Vi er en liten familie, og vi får ikke vært sammen på julaften. Jeg vet at det kan bli litt mye fokus på gaver, men det er en koselig og viktig del av julekvelden i familien, sier Gallagher.

Etter at Nettavisen tok kontakt med Postnord har pakkene blitt funnet og er på vei mot Hønefoss. Se svaret fra Postnord lenger nede i saken.

Les også: Så dyr blir strømmen på julaften

Oppgitt

Hun har fulgt forsendelsene fra sine to søstre i Bergen nøye fra de ble sendt.

I en meldingsutveksling Gallagher hadde med kundeservice tirsdag, skrev Postnord at pakkene hadde blitt hentet fra utleveringsstedet, men ikke registrert inn på terminalen hvor pakkene skulle sendes videre fra. Senere har flere kundebehandlere bekreftet at pakkene er i bulk.

Postnord skriver i meldingsutvekslingen at de er underbemannet på grunn av sykdom og at de beklager forsinkelsen.

Torsdag forsøker Gallagher igjen å få klarhet i hvor julegavene er og hvorfor pakkene ikke har blitt sendt fra Bergen til Hønefoss. En Postnord-ansatt svarer at gavene aldri har blitt registrert eller sendt.

– Jeg er fryktelig skuffet og lei meg over kundebehandlingen, sier 47-åringen.

Gallagher mener det er «helt galskap» at Postnord mener at pakkene aldri har blitt levert til dem av søstrene hennes.

– De kunne kommet unna med det hvis det var snakk om en nettbutikk, men ikke mennesker jeg kjenner så godt og stoler hundre prosent på. Det ødelegger julestemningen å bli behandlet sånn rett og slett, sier Gallagher.

Les mer: Kraftig priskutt hos lavpriskjedene

Gladmelding

Like etter klokken 14 torsdag ringte Postnord til Gallagher, beklaget forvirringen og sa at de nå hadde funnet pakkene hennes. Etter planen skal pakkene leveres fredag morgen, på selveste julaften.

47-åringen forteller at hun er lettet, men synes det er merkelig at måtte så mye innsats til fra hennes side for å få julegavene.

Haakon Nikolai Olsen, pressesjef i Postnord, bekrefter at pakkene til Gallagher har kommet til rette.

– Vi har tatt kontakt med Line og fått lokalisert pakken, og den er på vei til henne. Vi opplevde at hun ble veldig glad og fornøyd med det, sier Olsen.

Olsen kan rapportere om en svært hektisk desember, der de nasjonale koronatiltakene resulterte i økte pakkevolumer i en tid der volumene vanligvis går ned. Gjennom smittevernstiltak har Postnord klart å holde de ansatte på jobb.

– Dette har bidratt til at vi har klart å produsere i takt med pakkevolumene gjennom førjulshandelen på de fleste av våre terminaler, sier Olsen.

– Har tro på at alt kommer frem

Postnord-pressesjefen sier at pakkevolumene har økt med 30 prosent siden i fjor og 70 prosent siden 2019. Koronasituasjonen og endrede handlemønster har gjort at hjemleveringer fra Postnord har økt med 40 prosent og levering til hentested har økt med 25 prosent gjennom andre halvår.

Også Posten og pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen melder om rekordstore volumer med pakker som sendes denne julen. Aldri før har Posten levert ut så mange pakker som i år.

– Vi hentet inn 1.000 ekstra medarbeidere til Black Friday og jul. Det er en kapasitet som har kommet godt med. Vi har planlagt usedvanlig godt og skal være glade for det, sier Pettersen.

I år har Posten rundt 1.000 flere utleveringssteder for pakker enn i fjor, flere sjåfører, samt utvidet kapasitet på terminalene.

– Det ligger an til at vi får levert ut alt i år. Det er mye vind og snø i Nord-Troms og Finnmark nå, men vi jobber på høygir under krevende forhold. Været får vi ikke gjort så mye med. Vi har tro på at alt kommer frem, sier Pettersen.

- Det sier seg kanskje selv at folk må hente pakkene som leveres til utleveringssted, men hva blir konsekvensene dersom mange pakker blir liggende uten å hentes?

– De blir liggende en stund før de blir sendt tilbake til avsender. Men postbudene våre leverer på julaften, så det kan fort medføre glede å sjekke postkassen på fredag også, sier Pettersen.