- Det virker som den skikkelige prissenkingen sitter inne. Kjedene håper nok folk tar julehandelen nå og betaler unødvendig mye, sier Rune Nikolaisen, som står bak Gjerrigknark.com, til Nettavisen.

Allerede første dagen i november var årets julepriskrig i gang. Prisen for to kilo hvetemel, en førjulsslager, gikk nemlig ned fra 18,10 til 9,90 kroner hos Rema 1000. Konkurrentene fulgte etter.

Priskrigen på mer tradisjonelle julevarer, som julemarsipangris, har latt vente på seg. Da Nettavisen sjekket prisene for julemarsipangris 65 gram fra Nidar - med og uten sjokolade - hos Kiwi 3. november, var prisen 26,90 kroner. 23. november er prisen ned i 18,90 kroner hos alle tre lavpriskjedene. Samme dato i fjor, var prisen 19,90 kroner hos Kiwi.

Det betyr at prisen har gått ned 29,74 prosent siden 3. november.

Marsipanpølser 110 gram fra Nidar har imidlertid ikke gått ned i pris de siste ukene, og koster fortsatt 39,90 kroner hos både Kiwi, Rema og Extra. Til sammenligning var prisene mellom 18,90 og 19,40 før jul i fjor - riktignok den 17. desember.

Les også: Q-melka kan forsvinne fra butikkhyllene for godt: – Det er krise

Ost og pizza har økt i pris

Pizza Grandiosa 575 gram er 60,24 prosent dyrere hos lavpriskjedene i år kontra samme dato hos Kiwi i fjor.

Også ost er dyrere nå enn i fjor. 20. november i fjor var det priskrig på Gräddost, og den var ned i 17,90 kroner. 23. november i år er prisen opp i 39,90 kroner. Det betyr at prisen er mer enn doblet, og er 123 prosent høyere i år enn i fjor på samme tid.

Les også: Avgiftskutt skulle bremse grensehandelen: – Det har null effekt!

Samtidig ser vi at prisen har gått ned de siste par ukene. Hos Rema 1000 den 9. november kostet Gräddost 43,90 kroner, mens nå er varen fem kroner - eller 9,11 prosent - rimeligere.

For Tine Edamer 850 gram koster det 99 kroner hos lavpriskjedene nå, mens samme dato i fjor var prisen 79 kroner hos Kiwi. Det er en økning på drøye 25 prosent.

- Ikke noe jippi

Nikolaisen i Gjerrigknark.com har stålkontroll på pristilbud både til vanlig og til høysesonger som påske og jul. Han er ikke spesielt imponert over flere av prisene som kommer fram av Nettavisens pristest.

- Det er for dårlige tilbud. Det er ikke noe jippi, nå skal vi storme butikkene, sier han.

Han mener folk bør vente med å handle julevarer.

- Disse prisene viser at det er mer å gå på. Men hvis mange nok blir desperate og kjøper varene, så tenker vel kjedene de ikke trenger å senke prisen, sier han.

Han sier han har til gode å se noen skikkelige priskupp, varer kjedene dumper prisene på.

- For meg virker det som kjedene er litt for gode til å matche hverandre, men våger ikke mer, sier Nikolaisen.

Forventer prisnedgang på disse varene

«Gjerrigknarken» mener det er enkelte varer du ikke bør kjøpe ennå.

- Julemarsipan, melis, Gräddost, og Fjordland risgrøt - disse klassiske varene forventer jeg går ned mer i pris. Vær litt tålmodig, det er lenge igjen til jul, sier han.

Julemarsipan er en vare som vanligvis presses mye i pris før jul. 9. desember 2019 kostet Nidars julemarsipan med sjokolade 65 gram bare 4 kroner, mens marsipangrisen uten sjokoladetrekk kostet 4,20 kroner hos Kiwi.

Før jul i fjor var prisene helt annerledes. 10 desember 2020 lå prisen på 16,90 kroner for begge de små marsipangrisene hos Kiwi, og 17,70 hos Rema.

17. desember 2020 var prisen 14,40 kroner hos Kiwi, Rema og Extra. Så gjenstår det å se om prisen blir lavere enn 18,90 i år.

Les også: Brusen er på vei ut av butikkene - nå selges den på Finn

- Ha is i magen

Forbrukerne forventer gode tilbud på en rekke varer før jul, påpeker Nikolaisen, men det spørs hvor lenge folk tør å vente.

- Jeg tror folk tenker at prisen på for eksempel «juleostene», som Gräddost og Edamer, alltid er lavere før jul, for eksempel at 99 kroner for Edamer er billig. Så de tør ikke vente lenger, sier han.

- Men jeg mener man må ha is i magen, sier Nikolaisen.

Tine Edamer 850 gram kostet til sammenligning 129 kroner hos Rema 1000 da Nettavisen sjekket prisen 9. november i år.