*Nettavisen* Økonomi.

Jusprofessor slår EØS-alarm: Nordmenn har skjulte rettigheter

Norske tingretter jobber med å få oversikt over sakene i Nav-komplekset.

Norske tingretter jobber med å få oversikt over sakene i Nav-komplekset. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Foto: (NTB scanpix)

Nav-skandalen er bare topp av isfjellet, tror jusprofessor

05.11.19 06:52

På flere andre områder enn dem omfattet av den pågående Nav-skandalen har nordmenn rettigheter gjennom EØS-avtalen som ikke er godt nok kjent. Det sier professor Christoffer Conrad Eriksen ved institutt for offentlig rett ved Universitet i Oslo til Dagbladet.

Han trekker fram to konkrete eksempler, fritt sykehusvalg innen EU og bestemmelser om utdanning.

Les også: ESA krever svar om Nav-skandalen

EUs pasientrettighetsdirektiv gir norske borgere rett til å velge sykehus og få dekket behandlingen i hele EU-området, så lenge helsehjelpen tilsvarer den samme hjelpen pasienten ville fått i Norge. Utgiftene til behandlingen skal bli refundert av norske myndigheter i etterkant.

Eriksen trekker også fram yrkeskvalifikasjonsdirektivet, der rettigheter som tidsfrister for å få godkjent en utdanning ikke er uttrykt i det norske lovverket.

Les også: Støre om Nav-skandalen: - Hvis Ap har gjort feil, må vi ta ansvar

ESA har kritisert Norge i flere omganger for ikke å følge direktivet og informere norske borgere om rettighetnee.

Klikk på bildet for å forstørre. Professor Christoffer Conrad Eriksen fra Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo.

Professor Christoffer Conrad Eriksen fra Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

- Nav-sakene er et spektakulært uttrykk for feil som også kan finnes i mange andre forvaltningssaker. Nordmenn har skjulte rettigheter gjennom EØS-avtalen, som vi ikke er klar over, fordi de er vanskelig å finne i lovverket. Det betyr at det fattes vedtak på flere områder i strid med de rettighetene befolkningen har, sier Eriksen til Dagbladet.

Les også: «NAV-ofrene» skrev under egenerklæring om at sykepengene bandt dem til Norge

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag