I forrige uke skrev Nettavisen en artikkel om hvordan prisen på råvaren kaffe har økt med over 100 prosent på kun et år. Dette har ført til at flere kaffeprodusenter har økt prisene forbrukerne får.
– En pakke med 450 gram kaffe som kostet 39 kroner for et år siden, koster nå 50 pluss ut mot sluttkunden, fra oss, sa Ulf Stensland, administrerende direktør i Löfbergs til Nettavisen.
Konsumet i Norge blant kaffedrikkere ligger på rundt 4-5 kopper hver dag og nordmenn er i verdenstoppen i kaffedrikking ifølge Norsk Kaffeinformasjon.
Med et slikt forbruk kan det fort bli dyrt for norske kaffeelskere hvis prisene fortsetter å stige.
– Risikerer at kaffe blir et eksklusivt gode
En som derimot er fornøyd med prisøkningen er import- og brennerisjef, Ole Brattås, i Kaffebrenneriet. Han mener en prisøkning på kaffe er på tide.
– Egentlig er det veldig positivt at prisene går opp. Det er mer levedyktig for kaffemarkedet på sikt, sier Brattås til Nettavisen.
Tidligere har prisnivået vært så lavt at flere kaffebønder har sluttet å produsere og flyttet inn til byene for å finne seg annet arbeid.
– Prisene har vært altfor lave i altfor lang tid. Kaffebøndene har tapt på å selge kaffe.
Med lave kaffepriser risikerer vi at flere og flere slutter å produsere kaffe.
– Kombinert med økt etterspørsel og store utfordringer med klimaendringer så risikerer vi at kaffe blir et eksklusivt knapphetsgode om 20-30 år, kanskje før.
Import- og brennerisjefen mener til og med at med dagens prisøkning er kaffen fortsatt for billig.
Les også: Varsler prissjokk på godteri og potetgull: – Aldri sett dette før
Forbrukerne bør være oppmerksomme
Brattås kommer også med et lite stikk til de store internasjonale kaffeprodusentene.
– Et spørsmål man bør stille er om de store internasjonale kaffebrenneriene setter ned prisene når kaffen er billig i innkjøp?
Her mener han forbrukerne bør være ekstra oppmerksomme.
– Som forbruker er det viktig å være bevisst på at prisen på kaffen ikke bare går opp med innkjøpsprisen, men også følger markedet når prisen går ned, påpeker Brattås.
Les også: Budsjettet får klimaslakt – regjeringen innrømmer at det blir mindre CO2-kutt
– At store kaffeaktører tillater seg å betale så lite
Kaffeeksperten, Tim Wendelboe i Tim Wendelboe AS er også enig i at kaffeprisen ikke er for høy.
– Den har vært mer eller mindre den samme siden 70-tallet og har sirkulert rundt 1 dollar per pund, med noen svingninger opp og ned på grunn av frost eller overproduksjon. Prisen har med andre ord i mange år ikke dekket produksjonskostnadene til bøndene, påpeker Wendelboe til Nettavisen.
– At store kaffeaktører tillater seg å betale så lite for kaffe er ikke bærekraftig for produsentene, noe som for meg er uforståelig ettersom når man driver et kaffebrenneri er man tross alt 100 prosent avhengig av at kaffebonden produserer og leverer kaffe.
Han mener kaffebøndene dessverre ikke har hatt en økonomisk bærekraftig utvikling til tross for at produksjons- og levekostnadene har økt siden 70-tallet.
– At prisene i dag er over 2 dollar per pund, er for meg fortsatt for lavt. Jeg er i skrivende stund i Colombia og de fleste bøndene jeg har kontakt med her sier at selv om prisen i dag er bedre, vet de av erfaring at den vil synke igjen om et år eller to når Brasil igjen produserer for fullt.
– I tillegg går vinningen opp i spinningen ettersom arbeidskostnadene har økt betraktelig da det på grunn av pandemien er enda vanskeligere å skaffe arbeidskraft på gårdene, legger han til.
Han peker også på at gjødselprisene har steget med 50 prosent det siste året i Colombia og prisen på mat har steget.
– Det totale regnestykket er derfor dessverre ikke så lukurativt. Spesielt ikke når prisene igjen kommer til å falle når Brasil igjen har full produksjon.
I tillegg sliter flere produksjonsland med arbeidskraft.
– Det er ikke noen hemmelighet heller at yngre generasjoner ikke ønsker å dyrke kaffe da de ikke ser noen framtid i det. I Kenya, som produserer noe av den beste kaffen i verden, er gjennomsnittlig alder for en kaffeprodusent over 55 år, sier Wendelboe.
Han mener problemet ligger i norsk forbrukervaner.
– Vi som forbrukere har en kultur for at kaffe skal være billig eller gratis. Man kan jo få gratis påfyll et helt år dersom man kjøper en kaffekopp på en bensinstasjon, og en kaffepose skal helst ikke koste mer enn 30 kroner på supermarkedet.
Les også: Brusen er på vei ut av butikkene - nå selges den på Finn