Gå til sidens hovedinnhold

Kaldstart på Wall Street

USA-børsene startet det nye året med å sende to av hovedindeksene ned. Bare Nasdaq klorte seg til en liten opptur.

Innkjøpssjefene trakk Dow Jones 44,07 poeng, 0,42 prosent ned og sluttet på 10.409,85 på årets første handledag. Marginalt bedre gikk det for Standard & Poors 500-indeks som endte fredagen ned 0,31 prosent (3,43 poeng) til 1108,49.

Eneste lyspunkt var den teknologitunge Nasdaq-indeksen gikk opp 0,17 prosent (3,31 poeng) til 2.006,68.

Trolig er det de sterke tallene i desemberinnspurten og nye forsterkede antiterrorgrep som holder investorene tilbake, melder Reuters.

For uken som helhet klatret Dow 0,83 prosent og S&P 1,15 prosent. Begge kan notere seg for sin sjette strake uke med oppgang. Nasdaq klatret for fjerde uke på rad, nå 1,70 prosent opp.

Dagen startet optimistisk etter sterke tall fra manufakturindustrien. ISM-indeksen (Institute for Supply Management) var ifølge Bloomberg ventet å falle, men desembertallene viser at fjoråret endte bedre enn på 20 år; opp til 66,2 fra novembers 62,8.

De oppløftende data løftet aksjene og dollaren. Men aksjene tapte seg igjen på ettermiddagen da investorenes frykt økte i takt med meldinger om innstilte British Airwaysfly mellom London og Washington som følge av fornyet bekymring for terror. Dette var sjuende gang på en uke at et fly til USA ble kansellert av denne årsak.

- Det er fortsatt terrortrusler, som muligens vil vare gjennom helgen, og alle som har langsiktige posisjoneringer, flykter fra dem, sier Tim Heekin ved Thomas Weisel Partners.

Børsene er fortsatt tynt befolket av investorer etter nyttårshelgen. Om lag 1.1 milliarder aksjer skiftet hender på New York-børsen og 1.7 milliarder ble handlet på Nasdaq.