*Nettavisen* Økonomi.

Kamera-ras fra Canon

Canon har benyttet tirsdagen til å lansere ikke mindre enn ni nye digitale kompaktkameraer for enhver smak. Se bilder.

22.02.06 10:05

Tirsdag 21. februar 2006 går trolig ned i historien som den dagen da det ble sluppet flest kompakte kameraer. Canon viser frem ni, Nikon slipper syv, Sony lanserer tre og Casio kommer med to. Det er derfor all mulig grunn til å tro at et av de bør passe perfekt til deg.

Se bildespesial nederst i saken

Vi har allerede omtalt Canons nyhet på digital speilrefleks her. Canons nye kompaktmodeller fordeler seg på tre modeller i Ixus-serien og én i PowerShot S-serien og fem i PowerShot A-serien.

Ny Ixus-toppmodell
Det kameraet som utvilsomt fortjener mest oppmerksomhet er Ixus 800IS som blir Canons nye toppmodell i Ixus-serien. Kameraet er utstyrt med seks megapikslers bildebrikke, 4 ganger optisk zoom (tilsvarende 35-140 mm), 2,5 tommers LCD-skjerm og optisk bildestabilisator. Alt dette pakket inn i Ixus lett gjenkjennelige slanke kropp i børstet stål.

De observante vil legge merke til at dagens toppmodell i Ixus-serien har 1,1 megapiksler høyere oppløsning. Canon demonstrerer ved denne lanseringen at megapiksel-jaget nå er over. Alle som vet noe om digitale bilder vet at et høyt antall megapiksler ikke er synonymt med høy bildekvalitet.

I stedet forsøker nå Canon å forbedre bildekvaliteten gjennom bruk av bildestabilisator, Digic II-bildeprosessering samt mulighet for å ta bilder i ISO 800. Canon hevder å ha utviklet en støyreduksjonsteknikk som gjør at bildene ikke får håpløst mye støy selv med høy ISO-verdi. Om dette stemme gjenstår å se når kameraet blir tilgjengelig i starten av april. Kameraet støtter selvsagt fortsatt lavere ISO-verdier.

Kameraet er beregnet for de som ønsker å ta gode bilder med et lite kamera og som er villig til å betale for det, og vil utvilsomt bli en slager for de som er glad i å fotografere, men som ikke ønsker å dra med seg et stort kamera. Veiledende utsalgspris er på relativt stive 4.700 kroner.

Spesifikasjoner
¿ISO 800 og optisk IS for innendørsfotografering uten blits
¿DIGIC II bildeprosessor, iSAPS og 9-punkts AiAF
¿2,5" LCD-skjerm med vid betraktningsvinkel
¿16 opptaksprogrammer
¿Mine farger fotoeffekter
¿Opptak i 16:9-bredformat
¿VGA-film med 30 bilder/sek

To andre Ixus-modeller
Canon har også lansert to andre Ixus-kameraer, 60 og 65, som er en oppgradert versjon av dagens 55-kamera. Begge er utstyrt med 6 megapikslers bildebrikke, videofunksjon og tre ganger optisk zoom. Hovedforskjellene mellom 60 og 65 er at Ixus 65 er utstyrt med en stor skjerm på hele tre tommer.

Ixus 60 og 65 er ikke utstyrt med bildestabilisator, men har i likhet med Ixus 800IS fått støtte for ISO 800 for å kunne ta bedre bilder i svakt lys.

PowerShot 3S IS
Også på PowerShot satser Canon hardt. PowerShot 3S IS er et såkalt ultra-zoom-kamera med hele 12 ganger optisk zoom (tilsvarende 36-432 mm), og er funksjonsmessig nærmest en krysning mellom et kompaktkamera og speilrefleks.

Kameraet er utstyrt med seks megapikslers oppløsning. Objektivet er utstyrt med rask USM-fokus som vi kjenner fra Canons objektiver for speilrefleks, og den har også integrert optisk bildestabilisator.

Andre forskjeller fra tidligere S-modeller er først og fremst litt større LCD-display, samt mulighet for ISO 800 også på denne modellen.

Canon skryter ellers av at dette kameraet kan konkurrere med mange dedikerte digitale videokameraer. Canon har blant annet utstyrt kameraet med en dedikert videoopptaksknapp slik at en slipper å bytte funksjoner når en vil filme, og en kan ta opp video i VGA-kvalitet med 30 bilder i sekundet med filstørrelser opp til 1 gigabyte - med stereolyd.

Benyttes lavere oppløsning skal kameraet kunne ta 60 bilder i sekundet for å lage slow-motion-filmer.

PowerShot A700 og A540
I mellomsjiktet i PowerShot-serien, de beste modellene i A-serien, har Canon lansert A700 og A540 som er mer tradisjonelle avanserte kompaktkameraer.

Begge er utstyrt med seks megapikslers bildebrikke, 2,5 tommers LCD-skjerm, Digic II-bildeprosessering, ISO 800-støtte og mulighet for filmopptak. Forskjellen mellom modellene er derimot zoom-mulighetene som er 4x på A540 (tilsvarende 35-140 mm)og 6x på A700 (tilsvarende 35-210 mm). Dessverre er ingen av modellene utstyrt med veldig god vidvinkel.

Veiledende pris på kameraene er like over og under 3.000 kroner.

Tre nye enkle kameraer
På toppen av de ovennevnte modeller kommer Canon med tre modeller for de som bare skal ta bilder der og da, og ikke ønsker å betale så mye for det.

A420 og A430 er de to rimeligste utgavene med fire megapikslers bildebrikke, filmfunksjon og Digic II bildeprosessering. Forskjellen mellom kameraene er at A420 har 3,2x optisk zoom, mens A430 har 4x. A430 har også flere autofokuspunkter, samt AV-ut for å koble kameraet på en TV. Det meste av funksjoner er automatisk for en ren «pek og klikk»-opplevelse.

Prisen på disse er veiledende henholdsvis 1.500 og 1.600 kroner, og leveres moteriktig i flere forskjellige farger.

A530 er en billigutgave av A540 som vi har nevnt over. Det betyr fem megapikslers oppløsning, fire ganger optisk zoom, filmfunksjon og støtte for ISO 800. Dette er også et ganske rent «pek og klikk»-kamera. Prisen er rundt 2.100 kroner.

Alle de tre kameraene er utstyrt med en relativt liten 1,8 tommers LCD-skjerm.

Se bilder av kameraene under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag