*Nettavisen* Økonomi.

Kamp om lønnskutt i luften

Tillitsmennene i SAS og Braathens forbereder seg på beinharde forhandlinger om kostnadskutt. De ansatte risikerer nå lønnskutt.

Tillitsmennene har signalisert at de vil være med på dramatiske effektiviseringstiltak, men ikke lavere lønn. Velviljen strekker seg langt når det gjelder, men lønnsnedgang vil de ikke høre snakk om.

- Det er ikke mulig å kutte lønn, mine medlemmer er de lavest lønte i SAS og må finne seg noe annet å gjøre om lønnen kuttes, sier Asbjørn Wikestad i Luftfartens Funksjonærforening til Aftenposten.

SAS forhandler med de ansatte i Danmark og Sverige også. I Danmark ble det enighet om at lønnen skal ned 10 prosent. Bedriften truer med å flytte opptil 500 arbeidsplasser ut av landet dersom lønnen ikke kuttes.

Før helgen snakket Berlingske Tidende med flere aksjeanalytikere, og deres budskap er klart. SAS må fortsatt kutte kostnader, det må skje fort og lønnsutgiftene står lageligst til for hugg.

Terje Nilsen i de kabinansattes forening legger vekt på at kostnadene kan kuttes ved at bedriften får mer ut av hver ansatt, i stedet for at lønnen reduseres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.