Gå til sidens hovedinnhold

Kampen om Sbanken: DNB vurderer denne løsningen - da er målet nært

DNB bekrefter at en fusjon med Sbanken kan bli en realitet hvis de ikke når den nødvendige akseptgraden på 90 prosent. Det er dårlig nytt for alle som kjemper for at Sbanken skal forbli uavhengig av Norges største bank.

Dermed kan det bli mye lettere med en sammenslåing enn det ser ut til med dagens oppslutning blant Sbankens aksjonærer.

DNB la i april inn bud på Sbanken på 11,1 milliarder kroner. Eierne i Sbanken hadde frist på seg til 24. mai kl 16.30 til å takke ja til kontantbudet på 103,85 kroner per aksje. Forutsetning for et oppkjøp er at minimum 90 prosent av Sbankens eiere takker ja til DNB.

Men tirsdag meddelte storbanken at kun 53,1 prosent av eierne i Sbanken hadde akseptert. I tillegg eier DNB 9,8 prosent av aksjene, men 63 prosent er langt fra nok til en tvangsinnløsning av de resterende aksjonærene.

Les også: Kundeflukt etter DNB-planer: Konkurrent lokker med super-rente

Noen prosent opp

Men en fusjon med Sbanken krever kun tilslutning fra to tredjedeler av eierne, altså snaue 67 prosent, og dit er det ikke langt opp. Nettavisen skrev for over en måned siden at dette kan bli utfallet, der Sbankens eiere blir sittende igjen med DNB-aksjer.

Mange

Og nå åpner ansvarlig for investorrelasjoner i DNB, Rune Helland, opp muligheten for en fusjon i en e-post til en aksjonær som Nettavisen har fått innsyn i (se under).

Fusjon eller ingenting

Her skriver Helland at alternativet til et oppkjøp er en fusjon. Hvis ikke det heller kan oppnås, blir det ingen transaksjon. DNB kan som Helland skriver ikke eie over 10 prosent av Sbanken og kan derfor ikke kjøpe mer Sbank-aksjer i markedet.

Helland bekrefter det samme i en e-post til Nettavisen. Han skriver at de fra første dag har kommunisert at intensjonen er fusjon mellom DNB og Sbanken. Tilbudet fra DNB inneholder ifølge Helland rett til å gjennomføre transaksjonen med mer enn to tredjedels tilslutning, som er det en fusjon krever.

DNB forlenget akseptfristen til 7. juni og kan forlenge den med ytterligere én måned for å få nok tilslutning. Så vidt Nettavisen forstår sitter en del fond på gjerdet, fordi et kontantoppgjør først vil gi dem penger inn om flere måneder.

Markedsverdien av DNB tirsdag ettermiddag var 282,3 milliarder kroner. Det er 25,4 ganger mer enn verdien av budet på Sbanken til 11,1 milliarder. Litt forenklet sagt vil Sbankens aksjonærer ved en fusjon få snaue 4 prosent av DNBs verdier.

Les også: Økonomiekspert harselerer med DNB: - Fremstår som bankverdens Egon Restaurant

Mer sukker, takk

Et alternativ for å nå frem for DNB er å sukre budet. Analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier sier til Finansavisen at budet må høynes betydelig for at DNB skal lykkes.

Gjerland tror et oppkjøp vil innebære synergier for DNB på vel 3 milliarder kroner. Dette er synergier som må fordeles mellom kjøper og selger for at DNB skal nå drømmegrensen på 90 prosent.

– Jeg tror DNB må strekke seg til å gi bort halvparten av disse synergiene, og i mitt regnestykke skal da Sbanken kursen opp mot 119 kroner. Jeg tror ikke DNB vil komme med et bud som er høyere enn dette, men jeg tror et sted mellom dagens budpris og 119 kroner er der vi vil ende opp, sier Gjerland til Finansavisen.

Kursen på Sbanken torsdag formiddag ligger på 102,80 kroner, noe den har gjort et par dager (se grafen under).