Gå til sidens hovedinnhold

Kampen om Sbanken: Kjempefiasko for DNB - milevis unna nødvendig støtte

DNB er ikke i nærheten av å ha nødvendig støtte fra aksjonærene i Sbanken for sitt bud. Nå må storbanken forlenge budfristen.

DNB skriver i en børsmelding mandag ettermiddag at de forlenger akseptperioden for eierne i Sbanken til 7. juni 2021 klokken 16:30. Storbanken har dermed ikke oppnådd nødvendige 90 prosent aksept fra aksjonærene i Sbanken til å si ja til budet.

Klokken 15:10 mandag hadde DNB bare aksept fra 53,1 prosent av totalt utestående aksjer og stemmerettigheter i Sbanken. I tillegg eier DNB 10.469.519 aksjer, om lag 9,8 prosent, av aksjene i Sbanken. Til sammen utgjør det 62,9 prosent.

DNB kunngjorde 15. april at de vil ta over Sbanken for 11,1 milliarder kroner. Tilbudet fra DNB til aksjonærene i Sbanken har vært på 103,85 kroner per aksje. Tilbudsperioden utløp 24. mai 2021 klokken 16:30, forutsatt at perioden ikke forlenges. Det må den altså.

Les også: Kampen om Sbanken: Erkekonkurrenten med klar melding til DNB

Fusjon?

DNBs tilbud forutsatte at minimum 90 prosent av eierne i Sbanken takker ja for at det skal bli noe oppkjøp. Dermed kan de tvangsinnløse de resterende eierne. Teoretisk kan DNB fusjonere med Sbanken ved en akseptgrad på minimum 67 prosent, der Sbankens eiere kan bli sittende igjen med DNB-aksjer.

Det er altså ikke så langt opp til fusjonsgrensen, men DNB har ikke sagt noe om dette.

Aksjekursen til Sbanken sluttet fredag på 102 kroner, altså noe under budet fra DNB. Kursen har siden 15. april dabbet av noe, etter at den spratt opp da oppkjøpsplanene ble kjent (se grafen under). Det tyder på at markedet ikke venter et høyere bud.

Kundeopprør

DNBs interesse for Sbanken skapte et stort kundeopprør, og det er blant annet opprettet en egen gruppe på Facebook «Redd Sbanken – Nei til DNB». Gruppen har 6800 medlemmer for å mobilisere småeierne mot DNB.

Det har versert rykter på Facebook-gruppen om at Konkurransetilsynet vil kreve at Sbanken må fortsette som selvstendig merkevare for at tilsynet skal si ja til oppkjøp. Dette skal DNB-ledelsen har fått beskjed om i et møte 18. mai.

Konkurransetilsynet avfeier imidlertid kontant ryktet overfor Nettavisen Økonomi. Avdelingsleder Gjermund Nese skriver i en e-post at Konkurransetilsynet på ingen måte har gitt uttrykk for noen vurderinger av saken på det tidspunktet.

25 dager

I slike saker venter Konkurransetilsynet på at oppkjøpet skal meldes formelt til tilsynet. Når dette skjer, vil tilsynet i første omgang ha 25 virkedager på seg til å vurdere om det er grunn til bekymring for at konkurransen i markedet. DNB har i dag 24 prosent markedsandel i personmarkedet, Sbanken 4 prosent.

Totalt kan det gå 100 virkedager fra endelig melding er mottatt til Konkurransetilsynet konkluderer. En eventuell godkjennelse av oppkjøp kan skje når som helst innenfor denne perioden dersom tilsynet mener det ikke er grunn til å stoppe transaksjonen.