Gå til sidens hovedinnhold

Kampen om Sbanken: Opprørerne kan bli sittende igjen med DNB-aksjer

Hvis ikke DNB får stor nok oppslutning blant Sbankens aksjonærer, kan det bli fusjon i stedet.

Kundene i Sbanken raser mot DNBs planer om å kjøpe opp banken, og det er dannet en gruppe på Facebook som oppfordrer småaksjonærene til å blokkere budet. Den skal vi komme tilbake til.

Men budet fra DNB er på 11,1 milliarder i kontanter. Skal aksjonærene hindre et bud, må de representere minimum 10 prosent, 1,11 milliarder kroner. Det er mye penger for småsparerne å stable sammen.

Så langt er det blant de større aksjonærene bare Odin Forvaltning med sine 4,8 prosent som har uttrykt noe skepsis til om de sier ja. Det er imidlertid lettere for DNB å nå frem med et oppkjøp enn tidligere.

Les også: Kundeflukt etter DNB-planer: Konkurrent lokker med superrente

67 prosent

Analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier sier til Nettavisen at hvis man skulle lykkes å kjøpe 10 prosent, kan man «blokke» DNBs ønske om å nå minimum 90 prosent. Det er imidlertid en annen løsning for DNB.

- DNB kan be om en fusjon når de passerer 67 prosent. Det er ikke like lett å blokke som i gamle dager, da det «ikke» var lov å eie mellom 10 prosent og 90 prosent av en bank, sier Gjerland.

- Hva skjer da med aksjekursen til Sbanken hvis det blir en fusjon?

- I så fall blir kursen fortsatt værende på 103,85, men man får i stedet DNB-aksjer i oppgjør, sier Gjerland.

Les også: Sbanken med saftig rentekutt: – Kundene strømmer til

Klausul

Carl J. Borg er en av initiativtakerne til aksjonæropprøret i Sbanken. På spørsmål om han har tenkt over at de kan ende opp med DNB-aksjer, svarer han:

- Ut fra vår forståelse av hva vi har lest, er det slik at DNB skal ha lagt frem en klausul om minimum 90 prosent.

Borg sier de har ikke kartlagt hvor mange som har kjøpt aksjer. Han hevder veldig mange skriver at de har kjøpt aksjer, og at mange flere kommer til å gjøre dette.

Urealistisk

- Men hvor realistisk er det at dere klarer å stable 1,1 milliarder på beina?

- Alle i gruppen er bevisst på at det er urealistisk at vi som bankkunder greier dette alene.

Borg sier de også påpeker at å bli aksjonær i Sbanken er et valg den enkelte personen må gjøre. Det er risiko forbundet med å investere i aksjer, også bankaksjer.

Aksjekursen til Sbanken har kommet ned mot budkursen fra DNB (se grafen under). For tiden priser aksjemarkedet i liten grad noen konkurrerende bud. Gjerland vil ikke helt utelukke det.

Må gjøre det nå

- Kan det komme bud fra andre banker?

- Dersom det er andre norske, nordiske eller utenlandske banker som kunne tenke seg en større markedsandel eller få ett fotfeste i Norge, bør de vurdere sin besøkelsestid nå, svarer analytikeren.

Bankanalytiker Nils Christian Øyen i SpareBank 1 Markets tror budet fra DNB vinner frem. Han peker på at DNB med sine 5 prosent sammen med Alto-fondenes 29 prosent kontrollerer 34 prosent av aksjene i Sbanken.

Det er også kjent at Ferd AS har sagt ja til budet, ifølge E24. Ferd har 3 prosent av aksjene i Sbanken.

Ulempe

Og småaksjonærene må altså skaffe til veie 1,1 milliarder kroner for å hindre oppkjøpet.

- Det er en veldig høy sannsynlighet for at budet går igjennom. Budet har backing av styret i Sbanken, det er en høy budpremie og en god pris. Sbanken er også fullt priset på disse nivåene.

- Så du tror ikke det kommer noe motbud?

- Nei, jeg tror ikke det. Det skyldes både at prisingen såpass høy, og at DNB eier 5 prosent, slik at motparten starter med ulempe. DNB har også en mulighet til å matche et bud innen 5 dager, svarer Øyen.

Les også: Sbanken tar markedsandeler

Øker fortjenesten

- Hva synes du eller om budet sett fra DNBs side?

- Det øker fortjenesten per aksje med 4 prosent. Det negative er den operasjonelle integrasjonen, og det reduserer rommet for tilbakekjøp av aksjer, svarer Øyen.

Når DNB bruker 11 milliarder av sin kapital til å kjøpe Sbanken, blir det mindre å bruke på tilbakekjøp av egne aksjer. Slike tilbakekjøp har ofte hatt en positiv kurseffekt.

Les også: Sbanken-kunder stikker til konkurrent etter DNB-sjokk: – Her renner det inn

Over 6000

Og opprøret har skapt engasjement. Over 6000 er nå medlemmer av Facebook-gruppen «Redd Sbanken – Nei til DNB». Borg mener gruppen har skapet et enormt engasjement, så nå har de også labert en egen hjemmeside, folketsaksjon.no, for å engasjere flere for å stoppe oppkjøpet.

- Vi ønsker å mobilisere andre kunder også, ikke nødvendigvis bare Sbankens kunder. Dette oppkjøpet vil ramme hele bankmarkedet negativt.

- Alle de som ønsker et konkurransedyktig bankmarked i Norge, bør engasjere seg, sier Borg. Han arbeider til daglig å utvikle nettsider og markedsføringstjenester. Borg og den andre initiativtakeren til aksjonæropprøret Christian Jahr jobbet fra dag én da oppkjøpsplanene ble kjent med å mobilisere.

- Vi startet to grupper og kjente ikke til hverandre, men fant ut at det er mye bedre å jobbe sammen, sier Borg.

Signaturkampanje

Opprørerne har også lansert en signaturkampanje. Ifølge Borg har 1700 kunder skrevet at de vil si opp kundeforholdet i Sbanken hvis DNB får ta over.

Banker som Storebrand Bank og Bulder Bank har sagt at de merker en stor etterspørsel fra kunder som vil bytte bank.

- Vi registrerer at andre banker nå begynner våkne, de gir rentegaranti og trekker til seg kunder. Det er ingen tvil om at Sbanken sitter med en kundemasse på gjerdet som er massiv. Vi snakker om flere tusen kunder, og det er ganske drøyt.

Borg medgir at til syvende og sist er det markedet og Konkurransetilsynet som avgjør om det blir oppkjøp eller ei. Men han sier de ser at forbrukermakt fungerer, og det er vårt budskap. Opprørerne ønsker ikke at alle skal flytte fra Sbanken nå, men vil påvirke prosessen slik at det ikke blir noe salg.

Enorm oppmerksomhet

- Poenget er at det er ingen tvil at dette har bidratt til å skape en enorm oppmerksomhet blant mange tusen bankkunder. Vi skal ikke undervurdere denne kraften, og mange sender sine synspunkter til Konkurransetilsynet, noe vi oppfordrer til.

Det er også lagt opp til at personer kan bli referansekunder og fortelle på den nye hjemmesiden om hvorfor de har engasjert mot DNB.

- Vi har hatt en enorm pågang på dette og publisert ti slike historier. Det er mange flere som har ønsket å fortelle om dette, dette er et engasjement som helt klart er utover det som er normalt, sier Borg.